De klassiska katterna

Då temat julens-måste-kaka kom upp blev jag lite ställd. Jag älskar ju julen med allt därtill, men brukar inte baka så mycket från just ”sju sorters kakor” under den tiden. Det blir mest kolor, fudge, rocky roads och annat snaskigt som tyvärr inte finns med i den hederliga boken. Jag har dessvärre inte heller ”sju sorters julkakor” vilket försvårade valet något. MEN tänkte jag, en sak som jag bara måste ha och som onekligen är jul för mig (och hela svenska folket?), är ju självfallet lussekatter! Jag som annars inte brukar tycka om bullar, kan nog äta hur många som helst av dessa underbara godbitar.
Receptet kommer från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
50 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1 tsk salt
2 tsk socker socker
ca 1, 5 liter vetemjöl
50 gram saffran ( 2 påsar)
125 gram smör
1 1/2 dl socker
1 ägg

Garnering: 1 ägg, russin, pärlsocker

Jag började med att smälta smöret och hällde sedan i mjölken. När min termometer visade 37 grader hällde jag degspadet över den redan smulade jästen i en bunke. Jag började med lite i taget så att jästen hann lösa upp sig, innan jag hällde i resten. Sedan tillsatte jag resten av degspadet, saltet, sockret och nästan allt mjöl. Efter det fick degen jäsa under en bakduk i cirka en timme.
I receptet står det att man ska stöta saffranen med socker eller lite sprit. Jag mortlade på bäst jag kunde men tyckte det var svårt, då saffranet i sig redan är väldigt finfördelat. Jag hade även en nypa socker i morteln. Efter det rörde jag ihop smöret och sockret. När det blivit poröst tillsatte jag saffranet och ägget. Allt detta blandades sedan med degen i bunken. Det var något knepigt att få det till en jämn deg, men tror jag lyckades ganska bra iallafall!

Moment efter detta blev ju att knåda ut degen och börja skapandet av lussekatterna. Efter det blev det ännu en jäsning till dubbel storlek, tog ca 20-30 min.
Jag penslade sedan mina skapelser med ägg och strödde över pärlsocker. Detta då varken jag, men framför allt inte min sambo, tycker om när det är russin i. Pärlsockret gjorde även att de såg väldigt fina ut! De gräddades sedan i ugnen i cirka 10 min på 225 grader (receptet säger 250, men då min ugn är snabb kände jag att 250 grader var lite väl varmt).

Jag tycker att dessa lussekatter blev goda, men föredrar nog recept som innehåller kesella då jag tycker att det gör dem mer saftiga. Eventuellt kanske man bara kan tillsätta det i det här receptet, vem vet?

Juligt blev det iallafall!

Annons

Ett svar

  1. Men lussekatter ÄR julens måste Nr. 1! Så enkelt är det bara!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: