Wienersnurror med blå vallmo

..kanske skulle det rätta namnet vara ”Nervösa Wienersnurror”, för jag var verkligen nervös inför detta tema. Men det gick jättebra för att vara första gången jag gör wienerbröd! För jag räknar inte med när jag gjort ”förenklade” Runebergsbakelser som man fick göra på hemkunskapen i 9:an (vilka såklart är hur goda som helst!).

Jag valde att göra snurror med vaniljkräm och blå vallmo på en del. Vallmon hade jag, så här i efterhand, kunnat ösa på mer med, eftersom det är så gott med sånt på och i wienerbröd.

Tilläggas bör att detta tar tid. Räkna iaf fyra timmar. Och då sölade jag inte. Men just snurrorna ska jäsa 1½ tim, så det ju sin tid.

Jag använde, som ni ser på bilden, en plastkavel som man fyller med vatten, vilket passade ypperligt till wienerbröd, då allt ska vara kallt. Allt, som i kök och ingredienser (tom mjölet!). Så självklart använde jag denna kavel denna gång och fyllde den med kallvatten.

Jag följde receptet från åttiosjunde utgåvan, ja här tordes jag inte ta något wienerbrödsrecept från tidigaste upplagan med tanke på alla kavel- och kyla-ner-moment som hör till.

Grunddeg till wienerbröd

300 g bak-margarin

(här är margarin tydligen bättre än smör, eftersom det är lättare att få bröden bladiga och skiviga i konsistensen med det)

50 g jäst

2½ dl kall mjölk

1 ägg

½ tsk salt

2 msk socker

ca 8 dl mjöl

Det allra bästa är att följa bildbeskrivningen som finns i början av wienerbröds-kapitlet, eftersom det är enklast att förstå det därifrån än att jag skriver;

kavla försiktigt, lägg in maragrinet, vik, vrid, kavla igen (i bara två riktningar!),  vik, vrid, kavla, vik, kavla, vik, lägg i kylskåp, kavla, kyl igen…

Eller?

Jag valde alltså att göra snodda wienerbröd, och då behövs grunddeg, vaniljkräm och glasyr (och eventuell garnering).

Vaniljkräm

2 msk vetemjöl

2½ dl mjölk

1 ägg

1 msk socker

2 tsk vaniljsocker

Pensling

1 äggvita

Garnering

2 dl florsocker

1½-2 msk vatten

blå vallmo eller mandel- eller nötspån eller inget alls

Så när jag haft hjärtklappning genom grunddegen, som faktiskt gick hur fint som helst, och när jag fått snurrorna på plåten för den långa jästiden (ca 1½ tim), gjorde jag vaniljkrämen och blandade glasyren. När jästiden är över lägger man lite kräm i mitten och penslar sen med äggvitan.

Jag garnerade alltså med blå vallmo både innan och efter gräddning på en del (en del fick bli släta), men jag hade kunnat ösa på mer – eller faktiskt hellre haft det i grunddegen kanske?

Och jäklars vad nöjd jag är – svingoda och jag lyckades! Tack Elin B för att jag blev ”tvingad” att göra det här!

7 svar

 1. Superfina!!! Ser megasmarriga ut!

  Jag fattar dock inte ”i bara två riktningar” men det kanske make sense sen när jag ger mig på baket själv! Har spislagare här i övermorgon, så förhoppningsvis blir jag med ugn snart igen!

  • Ja man ska tydligen kavla framåt och åt ena sidan. Typ. Degen får inte spricka så man får inte kavla för hårt. Klurigt vettu!
   Skönt med spislagaren, äntligen!

  • Det får bara kavlas i 90° vinkel typ. Rakt fram och rakt åt sidan, som + och inte /. :)

 2. Och de är sjuuukt fina! Jag blir helt hungrig när jag ser dem!

  • Ja hojja vad jag har käkat..! Tacksi!

 3. Ser inte ut som att du hade något att vara nervös över, de är ju superfina! Gott men vallmo på!

  • Tack! Ja det blev ju gott och fint till slut :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: