Spandauer

Denna månad gjorde jag Spandauer som är ett slags wienerbröd med mandelmassa i. Till min hjälp hade jag min vän Malin Wiik, det var väldigt bra med en recept läsare. Jag bakade från den 93:e boken och i den finns det en bra beskrivning på hur man ska göra i bilder. Så först gjorde jag en vanlig wienerdeg bestående av:

300 g smör ( jag tog smör och det gick lika bra tror jag)

50g jäst

2 1/2 dl kall mjölk

1 ägg

1/2 tsk salt

2 msk strösocker

ca 8 dl mjöl ( jag tog mer för degen var väldigt kladdig)

Allt till degen skulle vara kallt men det missade jag lite. Men det gick fint ändå. När det hade blivit en fin deg var det bara att kaval vila kaval och vila hur många gånger som helst. Tillslut hade de vilat färdigt och då blandade jag till:

150 g Mandelmasssa

1/2 äggvita

Denna lilla smet fyllde jag mina små fyrkandete så att det såg ut så här!

På mina små spandauer skulle då också vara en vaniljsås, den gjorde jag så här:

2 msk vetemjöl

2 1/2 dl mjölk

Mjölet blandade jag ut i mjölken och blandade sedana i:

1 ägg

1 msk socker

Krämen fick sjuda tills den blev tjock och fin. När krämen svalnat tillsatte jag 2 tsk vaniljsocker.

Jag hade förväntat mig en gul och fin kräm som man ser på köpes men min blev bra vit. Krämen fick sedan pryda min bröd. Spandauerna skulle sedan jäsa men det stog inte hur lång tid så jag toge tid en halvtimme. Sen in i ugnen i 7- 10 min. Så här såg de ut när de var färdiga och jag glaserade med florsocker utblandat i vatten. De blev fasligt goda.

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s