Snodda wienerbröd med diverse fyllningar

Jag är ju den skyldiga till detta lite avancerade tema. Anledningen till valet var en kombination av lite kluriga moment och vansinnigt trevlig resultat (om man lyckas!). Jag valde att att göra snodda wienerbröd, då jag inte är så förtjust i kardemumma eller mandelmassa, vilket många andra recept innehöll.
Jag bakade utifrån den åttioåttonde utgåvan och började, som alla andra, med att göra efter grundreceptet till wienerbröd.

300 gram margarin
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
2 msk strösocker
ca 8 dl kallt vetemjöl

Jag började med att ställa in både mjölet och kaveln (alltid värt ett försök till ordentlig kyla tänkte jag) i kylen. Efter det skar jag upp smöret och la det i tio lika stora bitar på bakplåtspapper på en plåt.
Moment efter blev att blanda ihop ingredienserna. Jag började med att smula jästen och sedan blanda ut denna med lite av mjölken. Efter det blandade jag i resten av ingredienserna och arbetade ihop det till en smidig deg. Då fick den åka in i kylen i tio minuter!

Väl nerkyld (?) började jag kavla ut degen på, ett vad jag trodde, mjölat bakbord. Det var en av mina missar, jag använde för lite mjöl på bakbordet vilket resulterade i att degen gärna fastnade och dessvärre gick lite sönder under bakningens gång. Men, tror det inte blev någon större skada trots allt. Men mer mjöl noteras till nästa gång!

Jag la sedan på margarinet, som fått tina något, på min halva utkavlade deg. Jag vek även in kanterna runt smöret innan jag vek över den andra halvan.

Sedan gjorde jag samma process som alla andra, jag kavlade, jag vek, jag kavlade, jag vek, jag la degen i kylen och jag kavlade.

Sista momentet för mig blev att enbart kavla ut degen och inte dela den, som de andra recepten säger. Istället sporrade jag ur olika smala remsor ur min deg. Med dessa formade jag sedan snurror och åttor. Efter det blev det en gedigen jäsningsprocess på 1 1/2 timmar. Under tiden gjorde jag vaniljkrämen. Till detta hade jag:

2 msk mjöl
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker

Jag började med att blanda lite mjöl med mjölk, så det inte klumpade sig. Efter det blandade jag i resten av ingredienserna, men väntade med vaniljsocker. Under sjudning på spisen blev vaniljkrämen tjockare. När den svalnat blandade jag i vaniljsockret. Och då jag också noterade att den där gula färgen inte infann sig, fuskade jag lite och blandade i lite karamellfärg och vips, så var den gul!

Jag blandade även ihop 70 % choklad, lite smör och grädde i en kastrull samt använde mig av sylt till mina fyllningar. Sylten blev dock inte succé utseendemässigt då den totalt smetades ut över hela wienerbrödet. Chokladen var dock smarrig!

När de varit i ugnen i ca 7-10 min på 250 grader fick de vila och efter det hade jag på glasyren. Glasyren blandade jag ihop av 1 dl florsocker och 1 msk vatten.

Det tar ju sin lilla tid, men det är roligt och gott, ja gud, så gott det är!

Ett svar

  1. Såg väldigt gott ut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: