Lite nyttigare wienerflätor

Hej hopp, vad hände här? Nyttigt? Kakor? Hur går det ihop? Jo så här ligger det till, första månaden på mitt nya nyttiga liv. Vill inte riktigt utmana mitt enorma sötsug med att baka gottigott än. Så den här månaden försökte jag göra bakandet nyttigt.

Mitt recept på Majas wienerflätor hämtat och modifierat från nittionde utgåvan.

2 ägg

1/2 tsk salt

1 msk honung

50 g jäst

5 dl fullkorn dinkelmjöl

200 g smör

Fyllning

100 g smör

1 msk kardemumma

1/2 vanilj från stång

1 dl hasselnötter

 

1 ägg till pensling

Jag började med att vispa äggen lätt med salt och honung, och rörde sen ner jäst. Sen snabbt smula sönder kallt smör och kallt mjöl, för snabb ska man tydligen vara! Sedan blanda ihop allsammans. Snabbt!

Dela degen i tre, rulla ut till tre delar lika långa som plåten man använder och sedan trycka ut stängerna till ca 10 cm breda.

Fyllningen gjorde jag genom att blanda smör, honung, vanilj och finhackade hasselnötter. Sedan smetade jag ut fyllningen på mina deglängder och vek upp kanterna, men lämnade en liten öppning på toppen. Brevid ser ni hur flätorna ser ut på riktigt.

Låt jäsa i ca 1 timme någolunda svalt. Sätt ugnen på 225 grader med varmluft. Mina flätor jäste inte så bra, kan bero på det ”tunga mjölet”. Pensla sedan med ägg och skjutsa in i ugnen i 8 minuter.

Ta ut och skär upp i ca 3 cm breda bitar.

Prisbelönta 1984, tror inte mina vinner pris 2012 tyvärr. Helt okej till kvällsfikat, men det hade suttit gott med lite socker och vitt mjöl.

MvH Bitter Sockerabstinensig Elin

Ett svar

  1. Kära Bitter Sockerabstinensig Elin, duktig är du i vart fall!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s