Spandauer

Det är wienerbröd som gäller denna månad vilket skrämt livet ur mig. Jag har aldrig gjort wienerbröd, inte ens med köpt smördeg. Det här är försök ett med spandauer.

Det är många som inte gillar wienerbröd av olika slag och jag har varit en av dem. Men just spandauer tycker jag är goda och allra godast är wienerbröd av olika slag dag två, när de inte är superfrasiga. Det är iaf min åsikt.

Som brukligt är ändrar jag i receptet som finns i boken eftersom det innehåller ägg. När jag har googlat upptäcker jag att väldigt många recept är äggfria, så här är en äggfri variant.

Vill du bjuda vänner på färska spandauer senare i veckan? Det är helt ok, degen tål att frysas i 7 dagar innan jäskraften avtar. Om du gör kavlad smördeg utan jäst (det vi gör nu är en blandning av jäst och kavlad deg), så håller den i princip hur länge som helst i frysen.

P.S. Nu skriver jag hur jag gjorde den här gången, som inte följer ett endaste recept per se, eftersom tiden att hinna med saker är som den är. Jag kommer att testa mig fram med långjäsning framöver som ger 2*12h jäsning + 3*2h jäsning emellan. Så det här är ett steg åt det hållet. Mjölmängden skulle vara 830 gr men efter 660 gr var degen mättad så då fick det räcka. Jag hade bara 1 tsk salt men det var för lite, så nästa gång blir det 2-3 tsk. Det var alldeles för lite med frosting på 1 dl florsocker, det dubbla krävs!

Spandauer (cirka 24 stycken) (93:e utg, s. 48)
225°C

660 gr vetemjöl
80 gr socker
4 dl sojamjölk
2-3 tsk otvättat havssalt
30 gr jäst

400 gr margarin

vaniljkräm

100 gr mandelmassa blandat med sojamjölk till skön konsistens
sylt
2 dl florsocker
1,5-3 msk vatten
choklad
1 dl flagad mandel

Blanda degen och låt vila 45 minuter i kylskåp. Knåda sedan degen lätt och låt vila i kylskåp 6-8 h.

Ta fram margarinet. Lägg margarinet på smörgåspapper och låt blir lite rumstempererat så blir det lättare att kavla sedan.

Ta ut degen ur kylen. Platta ut margarinet med en kavel, mjöla margarinet för att det inte ska fastna på kaveln. Kavla till cirka 3-4 mm. Kavla ut degen lite större än margarinplattan. Lägg margarinplattan ovanpå och vik över degen så att margarinet är helt täckt av deg. Borsta bort överflödigt mjöl.

Kavla ut degen och gör ett första treslag. Markera på degen att du är på treslag 1 genom att trycka försiktigt ett finger mot degen. Täck med plast och ställ in i kylen 30 minuter.

Ta fram degen, kavla ut, gör ett andra treslag, gör en markering med två fingrar, plasta in och ställ i kylen 30 minuter.

Ta fram degen, kavla ut och gör ett sista treslag, trefinger märket. Vila 30 minuter i kylen.

Gör vaniljkrämen, som vanligt gör jag inte med vaniljsocker utan med vaniljpulver eftersom jag hellre använder råvaran istället för en processed produkt som inte smakar samma sak. Det gör att den blir brun, vaniljkrämen alltså.

Kavla! Kavla endast vågrätt och lodrätt, det vill säga åt två håll, inte snett eller ngt sådant trams. Rakt fram och tillbaka från kant till kant, tills degen är 3 mm.

Skär bitar om cirka 9*9 cm. Vik till snygga spandauer enligt Kopandafoods braiga förklaring och sätt på en kall plåt. Spraya över lite vatten så att de inte torkar med jämna mellanrum. Jäs i ett svalt rum två timmar.

Fyllning 1: Lägg på en klick mandelmassa blandat med sojamjölk i mitten. Lägg på en klick vaniljkräm ovanpå. Strö över flagad mandel (bra sätt att visa för allergiker att det innehåller mandel).

Fyllning 2: Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Lägg en klick sylt ovanpå. Strö över flagad mandel.

Fyllning 3: Lägg en klick vaniljkräm i mitten. Strö över flagad mandel.

Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Släng in 1 dl vatten i en plåt som står på botten av ugnen. Grädda tills de fått fin färg, håll koll på dem då det går snabbt från att de inte har ngn färg till att de är brända.

Låt svalna.

Ringla över glasyren, smält choklad och ringla över. Låt stelna.

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: