Wieneråttor

Jag har bakat wienerbröd flera gånger när jag jobbade på konditori men jag har aldrig bakat några hemma.

Jag följde receptet från 95:e utgåvan men uteslöt ägget i degen och tog lite mer mjölk istället.

300 g margarin

50 g jäst
3 dl mjölk
½ tsk salt
2 msk strösocker
6 dl vetemjöl

Skär margarinet i 10 lika stora bitar och lägg i rumstemperatur för att mjukna lite inför kavlingen. Blanda jäst och mjölk tillsätt mjölet som har fått stå kallt, socker och salt. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg och låt vila 10 minuter i kylskåpet. Kavla ut degen till en platta lite större än margarinet och lägg margarinet på ena deghalvan. Vik över degen och nyp till kanterna.

Nu börjar då kavlandet. Jag använde ganska mycket mjöl på bordet för att degen inte skulle fastna och som jag borstade bort från degen mellan varje vikning. Jag vek degen i tre delar och kavlar ut, detta gör man två gånger. Sedan är det dags för degen att vila i kylskåpet i 10 minuter innan det är dags att kavla ut degen en sista tredje gång.

Så är degen färdig att formas till olika sorters wienerbröd med goda fyllningar. Jag valde att göra 1 cm breda remsor och snurra dem till åttor. Sedan fick de jäsa på plåtar i 1 ½ timme. Under tiden kokade jag vaniljkräm:

2 dl mjölk
2 tsk maizenamjöl
2 tsk strösocker
½ vaniljstång

Blanda kall mjölk med maizenamjöl och urskrapad vaniljstång. Koka upp under omrörning och koka i 2-3 minuter. Tillsätt socker.

Jag hade vaniljkräm och hallonsylt på wieneråttorna och så in i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna och lägg på lite florsockerglasyr.

Resultatet blev farligt goda och frasiga skapelser.

2 svar

  1. Jösses, vilka snygga åttor!

    Jag ska visa sonen dina bilder och jämföra med mina, så förstår han kanske varför jag är lärare och inte bagare… :)

    Nästa gång jag gör wienerbröd ska jag följa dina bilder när det gäller att baka ut själva bröden! Tack!

  2. Tack för fint beröm, Jennie! Lärare + bagare = bagerilärare. Kanske en ny karriär för dig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s