Majas (Sandras) wienerflätor

Jag har bakat wienerflätor från sjuttioandra upplagan. Hoppas inte det räknas som fusk eftersom jag inte har kavlat och vikt och kavlat och vikt =) Jag gjorde en egen variant på fyllning, därav Sandras inom parentes i rubriken.

Här är ingredienserna:

2 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
50 gjäst
5 dlvetemjöl
200 gkylskåpskallt smör eller margarin, jag valde margarin

Jag vispade sönder äggen lätt och tillsatte salt och socker, för att sedan röra ut jästen i äggblandningen. I en annan bunke smulade jag ihop mjöl och margarin, som en smuldeg. Sedan tillsatte jag äggblandningen, och man ska snabbt röra ihop till en deg. Därefter delade jag degen i tre delar och formade varje del till en rulle som jag plattade ut på en plåt med bakplåtspapper. Degbiten ska bli lika lång som plåten och cirka10 cmbred. Det står i boken att man ska platta till med kavel, men jag använde händerna.

Jag valde att göra en egen fyllning till wienerflätorna istället för den fyllning som står i boken, en blandning av smör, socker, suckat, russin och kardemummakärnor. Jag råkade ha mandelmassa hemma som jag tycker är mumsigt, så jag gjorde en fyllning med250 griven mandelmassa, 2 msk smör och 1 tsk vaniljsocker. Sedan fördelade jag fyllningen i mitten på de tre degbitarna, och vek upp kanterna mot mitten av varje degbit. Jäsning 1 timme på sval plats under bakduk och sedan in i ugnen, 8 minuter 250 grader. När de var klara och svalnat lite ringlade jag lite glasyr över som jag gjorde av florsocker och vatten, och skar dem i bitar. De blev inte så fina men väldigt goda!

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: