Nån sorts wienerbröd

Jag är så glad över att vi ”tvingades” baka wienerbröd denna månad! Det är något som jag har varit sugen på att göra, men lite skrämd nervös för. Nu när de är både bakade och uppätna inser jag att det var lättare än vad jag trodde. Resultatet blev kanske inte världssnyggt, men det gav definitivt mersmak. Jag kommer att bjuda svärfar på hembakta wienerbröd igen. Var så säker!

Som vanligt var det sjuttiotredje upplagan som stod för receptet, som hette:

Snodda wienerbröd

 • 300 gram smör
 • 50 gram jäst
 • 2,5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 0,5 tsk salt
 • 2 msk socker
 • ca 8 dl vetemjöl

(Till fyllning, pensling etc: sylt, vaniljkräm, äggvita, florsocker, vatten och kanske lite choklad – detaljer kommer!)

Se till att alla ingredienser, utom smöret, är kalla. Börja med att ta fram smöret och dela det i 10 skivor och lägg dem på bakplåtspapper så att de hinner mjukna lite.

Häll mjölk över söndersmulad jäst och rör tills jästen har lösts upp. Blanda i ägg, salt, socker och större delen av vetemjölet. Resten ska användas vid utbakningen. (Jag tog i knappt 7 dl från början, vilket visade sig vara för lite. Degen blev alldeles för kladdig och jag fick ha massor med mjöl på bakbordet för att degen inte skulle fastna. Nästa gång blir det åtminstone 7,5 dl mjöl från början.) En köksmaskin arbetade snabbt samman ingredienserna åt mig (latmask!) och sedan fick degen vila i kylskåpet drygt 10 minuter.

Sedan börjar det roliga! Kavla, vika, kavla, vika. Det fanns ljuvligt pedagogiska bilder i boken, så nu vet jag att det är så här man gör:

Ta fram den kylskåpskalla degen och kavla ut den på mjölat bakbord. Den ska bli ca 30×40 cm. Lägg smörbitarna tätt intill varandra på en halvan av degen (kortsidan), ett par cm innanför kanten. Vik upp kanterna över smöret och lyft sedan över den andra deghalvan, så att smöret täcks. Vrid degen ett kvarts varv, så att du har den ”stängda delen” mot dig och kavla försiktigt ut degen med så lite tryck på kaveln som möjligt. När den har fått tillbaka den ursprungliga storleken viker du den i tre delar på längden, vrider den ett kvarts varv och gör om kavelproceduren en gång till, denna gång kavlar du tills degen är drygt 1 cm tjock. Vik degen i 3 delar och lägg den i kylskåpet i ungefär 15 min. (Jag hade lite hjälp av en treåring, så jag vet faktiskt inte riktigt hur många gånger jag upprepade detta…)

   

Efter turen i kylskåpet kavlar man ut degen till en ”fyrkantig, ganska tjock kaka” står det i boken. Min blev nog för tjock, för det var väldigt svårt att hantera den senare, så nästa gång kavlar jag nog ut en rektangulär kaka, knappt 1 cm tjock. Sedan sporrar man ut den i smala remsor – ca 30-35 stycken. Sno remsorna och forma dem till nån sorts wienerbröd. (Jag gjorde ett försök på både knutar, kringlor, snurror och åttor, men det blev inte så tjusigt precis.) Sedan ska de jäsa i 1 – 1,5 timme.

Under tiden passar du på att göra en härlig vaniljkräm (från receptet till spandauer) och får du tid över kan du kasta snöboll med grannens ungar.

Vaniljkräm

 • 2 msk vetemjöl
 • 2,5 dl mjölk
 • 1 ägg
 • 1 msk socker
 • (1 vaniljstång)
 • ev nån tesked vaniljsocker

Vispa ut mjölet i mjölken. Tillsätt ägg, socker och en delad, urskrapad vaniljstång (i med skrap och allt). Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta ur vaniljstången och låt krämen kallna på en snöig trapp. Tillsätt eventuellt lite mer vaniljsmak med hjälp av vaniljsockret.

Eftersom för mycket av det goda oftast är ganska gott började jag med en klick hallonsylt på de flesta bröden. Jag gömde sylten med en klick vaniljkräm innan jag penslade med äggvita och skickade in plåtarna mitt i ugnen, 250 grader, i ungefär 7 minuter.

När de hade svalnat rörde jag ihop en glasyr av ett par dl florsocker och någon matsked vatten och ringlade över. (De wienerbröd som bara fick vaniljkräm som fyllning ringlade jag smält mjölkchoklad över – löjligt gott! Så gott att jag inte hann fota dem!)

Bjud! Ät! Frossa!

Barnen och jag provsmakade innan de hade hunnit svalna helt. De vräkte i sig två var, varvid den store sa: ”Mamma, du borde jobba som bagare istället. Varför gör du inte det?” Jag tolkar det som att han tyckte om wienerbröden…

(Svaret: ”Man måste gå upp alldeles för tidigt, och det man bakar måste hålla en hyfsat jämn kvalitet. Men annars så…”)

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: