Wienerbröd – vad annars?

Jag har längtat efter att någon skulle välja wienerbröd eftersom jag insett att jag aldrig kommer orka baka det av egen vilja. Frivillighet under tvång funkar tydligen på mig! 

Precis som några av de andra av kakjuntarna blev jag lite skrämd av hur länge det tar, och för mig tog det ganska exakt fyra timmar från bakstart till slut.

Jag gjorde snodda wienerbröd i två varianter; åttor och snurror. Jag gillar egentligen mest åttorna, det är nått särskilt med att äta evighetstecknet, men insåg efter några stycken att de inte skulle hålla frakten till jobbet lika bra som snurror så majoriteten av degen fick bli snurror. Åttorna dock var rysligt goda; de har ju plats för dubbelt så mycket vaniljsås!

Jag följde både recept och instruktioner från nittiotredje utgåvan. Svårt men väldigt roligt!

Wienerbröd
ca 36 st

300 gram bakmargarin
50 gram jäst för söta degar
2,5 dl ekologisk laktosfrimjölk
1 ekologiskt ägg
0,5 tsk salt
2 msk fairtraide socker
ca 8 dl ekologiskt vetemjöl

Alla ingredienser ska vara kalla, så jag ställde in mjölet i kylskåpet på morgonen så fick det stå där tillsammans med äggen och mjölken under dagen. Fuskade dock med sockret och saltet; de fick vara rumstempererade.

Smula jästen och häll över lite av den kalla mjölken och blanda ut jästen. Tillsätt sedan resterande mjölk. Blanda i ägg, salt, socker och större delen av vetemjölet. Enligt receptet ska en dl mjöl sparas till utbaket men min deg behövde ca 7,5-8 dl mjöl innan den kändes bra. Låt degen vila i kylskåp ca 10 minuter.

Skär margarinet i tio bitar. Jag gillade inte margarin innan (smör ska det va!) och efter att skurit upp detta halkiga klet gillar jag inte direkt det bättre. Ska jag baka wienerbröd igen kommer jag baka med riktigt smör. Margarinskivorna läggs på bakplåtspapper i rumstemperatur.

Själva utbaket gjorde jag exakt som det stod i boken, vågade inte annat!

Kavla ut den kylskåpskalla degen på väl mjölat bakbord, den ska bli ca 30×40 cm. Lägg margarinet på en kortsidan av degen, ca två, tre cm innanför kanten. Vik upp kanterna över margarinet och lyft sedan över den andra deghalvan, så att margarinet täcks. Vrid degen en fjärdedels varv, den stängda delen ska vara mot dig. Kavla försiktigt ut degen. Kavla inte snett utan bara vertikalt och horisontellt. Kavla tills den är drygt 1 cm tjock och vik sedan degen i tre delar på längden, vrid ett fjärdedels varv och kavla igen tills degen är drygt 1 cm tjock. Vik degen i tre delar och låt vila i kylskåp ca 15 minuter.

Jag kavlade sedan ut degen till en ca 1 cm tjock fyrkant. Jag skar remsor på tvären, ca 1,5 cm breda, och tvinnade sedan dessa och formade åttor och snurror som lades på bakplåtspappers klädda plåtar och fick jäsa i 1,5 timme.

Under tiden kokade jag vaniljkräm. Jag utgick från receptet som finns under spandauer men bytte ut lite av mjölken mot grädde som behövde användas upp samt att jag använde vaniljpulver då det smakar en miljard gånger bättre än vaniljsocker (i alla fall köpesvarianten).

Vaniljkräm
2 msk ekologiskt vetemjöl
2 dl ekologisk laktosfri mjölk
0,5 dl laktosfri grädde (alt 2,5 dl mjölk)
1 ekologisk ägg
1 msk fairtrade socker
2 tsk fairtrade vaniljpulver

Vispa ut mjölet i lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, grädde, ägg och socker och vispa ihop. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen svalna och tillsätt vaniljpulver.

Klicka på en klick vaniljkräm på varje wienerbröd och grädda mitt i ugnen tills de fått fin färg. Min ugn är varm så jag gräddade i 225 grader (250 ska det vara enligt receptet) och efter ca 7 minuter hade de fått fin färg.

Innan serveringen blandade jag ihop florsocker med lite vatten och glaserade med.

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: