Mammas mandelkaka

Kul tema! Fanns massor att välja mellan. Eftersom jag gillar mandel föll jag för Mammas mandelkaka, som jag aldrig bakat förut. Jag har bakat från 72:a upplagan.

Ingredienser:
200 g smör eller margarin
3 ägg
3 dl socker
¾ dl sötmandel
10-12 bittermandlar
2 dl vetemjöl

Receptet är för ca 1,5 liter och jag hade bara en 1 liters form så jag minskade på receptet en del. Den här kakan kan bakas utan bakpulver stod det i boken, men jag lade till 1 tsk bakpulver så den inte skulle bli så kompakt. Jag smälte matfettet och lät det svalna lite och vispade under tiden ägg och socker vitt och poröst. Sedan skållade jag söt- och bittermandel och malde dem i min fina mandelkvarn. Detta blandades med mjölet och bakpulvret. Matfettet ner i äggblandningen och därefter rörde jag försiktigt ner mjölet, mandlarna och bakpulvret och hällde smeten i smord och bröad form. Kakan ska gräddas i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter. Jag hade höga förväntningar på mandelkakan, och den hade en mycket god smak!


3 svar

  1. Verkligen en fin mandelkvarn! Och kaka!

  2. Hur många grader ska ugnen vara?

    • 175 grader :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: