Elviras special

Passade på att baka från nya Sju sorters kakor, från 1965 (upplaga 48), som är samlingen efter den andra kakpristävlingen som hölls just 1965.

Citat från boken:

För många husmödrar ger kakbaket en trevlig och välbehövlig avkoppling från hushållsarbetets nödvändiga lunk – disk, matlagning, m. m.

Och hur sant är inte det här;

Det känns så angenämt och påtagligt att fylla burkar, kakskrin eller frysbox med härligt, doftande bullar, små fina kakor eller guldgul sockerkaka.

”Elviras special” lät så fint (Elvira är ju ett väldigt fint namn!), så den föll jag för. Har dock inte sett receptet i nån av dom andra upplagorna (om den inte finns i upplaga 1-38), så jag tänkte att kanske, kanske, finns det en anledning..

Iaf är receptet som sådant:

150 g smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 dl grädde

2 äggulor

3 msk kakao

1 dl kokos

150 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

5-6 äggvitor

Jag gjorde i ordning tre skålar; smörskål, mjölskål och äggviteskål.

Sen vispade jag äggvitan hårt, smörsockret pösigt, och blandade i grädde, äggula och mjölblandningen i smörsockret. Det blev inte en smet, utan det blev som ..tjockt.

Sen vände jag försiktigt ner äggvitan i ”smeten” och rörde om så det blev mer som en smet, och klickade ut den i en smörad och kokosbeströdd sockerkaksform.

Längst ner i ugnen, 175°C i ca 40 min.

Jag gjorde en chokladglasyr bara för att ”pimpa” upp den lite, och den gjorde jag av ½ dl grädde och 50 g choklad, och sen kokos över.

Den blev väldigt god. Inte nån fantastisk sensation men absolut en göra-igen-kaka!

2 svar

  1. Fin kaka Sara. Gillar dina citat, precis så kan det ju kännas innan ett bak. Haha

    • Tack! Ja men eller hur!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: