Fridas syltiga kakor

Jag tyckte att det var ett väldigt roligt tema och började på en gång bläddra i boken, för att finna någon smarrig ”kvinno-kaka”. Jag fastnade vid ”Fridas syltkakor” då jag förknippar dem med mormors bakande och att de då blir väldans goda. Jag följde receptet från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 dl florsocker
200 gram smör

Fyllning:
Fast sylt (jag valde jordgubb)

Garnering:
1 ägg
2 msk hackad sötmandel
2 msk pärlsocker

Jag började med att blanda potatismjöl, vetemjöl och socker i en bunke. Efter det hackade jag i smör och försökte (betoning på försökte) knåda ihop massan till en deg. Jag använde troligtvis för lite smör, för jag hade ett himla sjå med att få ihop allt till en smidig deg. Den ville bara ramla isär hela tiden. Men efter några matskedar vatten och en sjusärdeles kamp, lyckades jag tillslut få ihop den. Men ett tips kan vara ett eventuellt använda sig av LITE mer smör. När degen blivit en deg, fick den ligga kallt i kylen ett tag.

Medan degen blev kall, hackade jag sötmandlar som jag sedan blandade med pärlsocker. I receptet står det ju 2 msk, men jag höftade rejält och använde säkerligen mycket mer än det. Men garnering kan man ju inte få för mycket av!

Efter detta kom jag till kavlingsmomentet. Detta gick.. Ja okej ska jag väl säga. Men det var svårt då degen inte var sådär ”elastisk” utan gärna fortfarande föll isär. Men jag lyckades någorlunda! Degen skulle dock vara 2-3 mm tjock efter kavlingen, min blev nog lite tjockare med handen på hjärtat. Efter detta var det dags att forma runda ringar till kakorna. Jag använde mig av ett vinglas för att få en bra form och det kan jag rekommendera! Mycket lätt och mycket bra form.

Sedan la jag mina runda kakor på bakplåtspapper på en plåt och efter det la jag lite sylt på varje. När jag sedan skulle vika ihop kakorna nästan på mitten, visade sig degen från sin sämsta sida igen och gick sönder i skarven. Så under gräddningen åkte sylten ut lite grann, men skadan blev inte värre än så. Det skulle enligt recpetet bli cirka 40 stycken, men på grund av mina missar med degen och kavlingen, uppnådde jag inte riktigt den mängden.. Landade runt 30 stycken små mästerverk.

Jag penslade sedan kakorna med ett uppvispat ägg och strödde sedan över min mandel- och pärlsockerblanding. Skjuts in i ugnen på 175 grader i cirka 10 min!

Tatadam!!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: