Årets sista semla

Det är valfritt tema denna månad! Påsken är här och då är semletiden slut så jag passade på att baka årets sista semlor. I 59:e upplagans semlerecept ingår ett ägg så jag valde att följa grundreceptet av kardemummabullarna istället. Det blev mjuka och goda semlor!

150 g smör

5 dl mjölk

50 g jäst

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

2 tsk kardemumma

ca 1 ½ liter vetemjöl

Börja med att smälta smöret och värm mjölken till fingervarm i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke, häll över vätskan och rör om så att jästen löser sig. Sedan är det dags att blanda ner övriga ingredienser och arbeta degen blank och smidig. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk. Gör runda bullar av degen, lägg på plåtar och låt jäsa ytterligare ca 30 minuter. Grädda bullarna i 250 grader i ca 5-10 minuter.

När bullarna äntligen hade kallnat skar jag av locken och fyllde hälften med mandelmassa och hälften med vaniljkräm. Spritsa vispad grädde över, på med locket och pudra över florsocker.

Fyllning 1:

150 g mandelmassa rörs mjuk med lite vispad grädde

Fyllning 2:

1 dl mjölk

1 tsk maizenamjöl

1 tsk strösocker

1/3 vaniljstång

Blanda kall mjölk med maizenamjöl och urskrapad vaniljstång. Koka upp under omrörning och låt koka i 2-3 minuter innan du tillsätter sockret.

Ett svar

  1. Ååååå vad gott med semlor! *dräggel*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: