Dammsugare

Dammsugare är min sons absoluta favoritfikabröd som han alltid beställer när vi går på kondis. Jag har länge lovat honom att vi ska baka det någon gång och nu blev det så bra att jag både hade en på-väg-att-bli-torr-kaka hemma och det var valfritt tema i Kakjuntan!

Kakan jag använde mig av var en kardemummakaka, så dammsugarna fick en twist av kardemumma vilket var lite småkonstigt men absolut inte äckligt! Arrakessens fanns inte när jag handlade utan jag fick använda mig av romessens istället. Jag utgick  från receptet i nittiotredje utgåvan av SSK med några små justeringar.

Sonens medverkan i baked yttrade sig mest i att äta marsipan och sen de färdiga bakverken, men lite hjälp med att mäta upp ingredienserna fick jag i alla fall!


Dammsugare

100 gram flytande smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
drygt 4 dl kaksmulor av mjuk kaka
ca 3 msk romessense
marsipan färgad med grön hushållsfärg
mörk blockchoklad

Jag började med att smula kakan och blandade drygt 4 dl av den med flytande smör. I originalreceptet är det fast smör och ca tre dl kaksmulor, kanske gjorde det flytande smöret smeten kletigare eftersom jag tyckte det behövdes dryga 4 dl kaksmulor. Jag siktade sedan över florsockar, vaniljsocker och kakao. Sist blandade jag i romessense tills det smakade bra och ställde in smeten i kylskåpet en stund.

Under tiden färgade jag marsipan med grön hushållsfärg och kavlade ut denna mellan gladpack; ett bra knep för att den inte ska fastna och gå sönder.

Jag rullade sedan degen till långa korvar eller stänger eller vad som nu låter aptitligast och klädde dem i marsipan. Här gjorde jag ett misstag i att göra för långa korvar/stänger/längder så jag fick böja dem för att de skulle få plats på fatet, och efter en stund i frysen hade de ju fryst till och i böjen blev det som små dammsugarbananer istället för raka dammsugare. Nåväl, de fick hamna direkt i magen och inte på bild, problem solved!

Efter en stund i frysen skar jag korvarna till lagoma bitar, ca 5-6 cm långa och jag doppade sedan ändarna i smält blockchoklad. Totalt fick jag nog ut över tjugo bitar.

De blev otroligt smaskiga och går alldeles för bra att äta direkt ur frysen…

Ett svar

  1. De ser verkligen otroligt goda ut! Glansiga och färska! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: