Wienerstänger

Då var det dags för min bloggpremiär. Allt för länge har jag väntat på att min Sju sorters kakor jag har beställt ska komma, men den verkar för ögonblicket borttappat på posten. Därför vände jag mig till den kanske säkraste av alla källor: mamma. Det visade sig att hon satt och tryckte på min mormors gamla kokbok, som numer har blivit min.

Så, från den andra upplagan av Sju sorters kakor har jag valt att baka Wienerstänger. Jag såg att Elin B har bakat dessa en gång innan, men från en annan upplaga och med andra mått, så jag hoppas det går bra med en liten repris trots allt.

Wienerstänger (ca 60 st)

250 gram smör
120 gram socker
2 ekologiska ägg
2 droppar cedroolja (vilket kan uteslutas, och det gjorde jag)
375 gram mjöl
1/2 tesked hjorthornsalt

Jordgubbssylt
Glasyr 

 

Jag är inte den som är den, så står det gram så mäter jag gram. Därmed fick jag användning av den fina vågen jag också ärvt av mormor.

Jag började med att vispa rumsvarmt smör och socker lagom mjukt, därefter vispade jag upp äggen för sig och blandade det i socker- och smörblandningen. Sen mätte jag upp 375 gram mjöl och blandade i hjorthornssaltet i mjölet innan jag blandade mjölblandningen i smeten.

Sen var det dags att arbeta samman alltihop till en smidig deg. Min deg blev tyvärr inte så smidig så jag duttade i lite mer mjöl. Därefter delade jag degen i fyra ungefär lika stora delar och rullade varje del till en ca 40 cm lång korv, som jag la på en plåt med bakplåtspapper. Jag tryckte ut varje rulle litegrann innan jag använde skaftet på en bordskniv för att trycka ut en fördjupning i mitten. Sedan tog jag hemmagjord jordgubbssylt och fördelade jämnt med hjälp av en tesked i fördjupningarna.

Det var nu det kniviga började. I denna härlighet till kokbok finns varken tidsangivelser eller gradantal utsatta. ”Gräddas i medelvarm ugn” tolkade jag som ca 175-200 grader och satte därefter ugnen på 185 grader, sen satte jag klockan på 12 minuter men satt hela tiden och vakade utanför så ingenting tråkigt skulle hända med dessa läckerheter.

Jag hann dock med att röra ihop en glasyr av ca 2 dl florsocker och 2 matskedar vatten.

Efter ungefär 14 minuter bestämde jag mig för att kakorna var klara, de flöt ihop ganska mycket men det gick bra att skära mellan raderna. Innan jag skar kakorna strök jag på glasyr på sidorna, inte på sylten då detta blev väldigt kladdigt. Därefter skar jag kakorna lite snett. Det blev ungefär 45 stycken, tror jag gjorde varje kaka i lite större format än vad som är tänkt.

Perfekt lördagsfika!

3 svar

  1. Spännande med bakning från andra upplagan. Superfint lördagsfika!

  2. ..och åååh för vågen!

  3. Vad fina de blev! Och vågen är ju urfin!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: