Meckas karlsbaderrullar

Mecka. Mekka. Makkah. Ett resmål, eller snarare en vallfärdsort för muslimska pilgrimer. Jag har inte tänkt mig utföra en pilgrimsresa under semestern, men däremot har jag tänkt äta massa bullar. Finns det dessutom mandelmassa i bullarna är det bara stjärna plus i kanten!

På senaste har jag mest suttit instängd under flitens lampa då livet som student inte alltid är sovmornar och långa fikastunder på mysiga caféer. Då och då har jag släppt blicken från kurslitteraturen och bläddrat i sju sorters kakor för att hitta ett lämpligt recept. Till sist, en sen tisdagskväll fick jag ändan ur och ställde mig att baka Meckas karlsbaderrullar. Resultet blev…nåja, det blev ett resultat men kanske inte vad jag väntat mig.

Jag har bakat från 95:e utgåvan. Det skulle bli 12 stycken, jag har gjort 14.


Ingredienser:
25g jäst
100 gram smör
2,5 dl laktosfri mjölk
2 msk socker
0,5 tesked salt
1 tsk hjorthornssalt
2 äggulor
ca 8 dl vetemjöl

Fyllning:
350 g mandelmassa
1-2 äggvitor

Pensling:
1 ägg

Garnering:
hackad mandel (i receptetet står det mandelspån)

Jag började med att smälta smöret, och smulade under tiden jästen i en bunke. När smöret hade smält hällde jag ner mjölken och lät smör/mjölkblandningen svalna till fingervärme ungefär. (Det här momentet är alltid lite av en chansning för mig, jag blir så otålig och känner på vätskan en gång varannan sekund för jag tycker att det är så trååååkigt att vänta. Men jag var tålmodig och lät det bli lagom varmt/kallt.) Därefter hällde jag vätskan över jästen och rörde runt så jästen upplöstes. Därefter blandade jag i äggulor från två ekologiska ägg, socker, salt och hjorthonssalt, och rörde runt så det blev slätt.

Sen hällde jag ner mjölet lite i taget, det blev till sist lite för mycket mjöl tror jag, hade nästan ner alla 8 dl. Så jag knådade och knådade och knådade. Och knådade. Jag har faktiskt fått ont i en handled nu i efterhand och anar att det är på grund av detta bullbak. ;)

Så när degen var blank och fin strödde jag över en nypa mjöl och la över en bakduk. Därefter fick det jäsa i 30 min. Under tiden rev jag 350 gram mandelmassa och rörde ner äggvitorna som blev över efter att ha separerat äggulorna. Mandelmassesmeten blev då bredbar och lagom kladdig.

När degen jäst klart läste jag i receptet och insåg mitt stora misstag. Degen skulle naturligtvis kavlas. Jag har ingen kavel. Men jag hade en lagom stor flaska med en slatt portvin, därav klädde jag flaskan med plats och vips löste sig problemet. Så jag kavlade degen till ca 30 x 60 cm och delade i 12 bitar, det blev några kantbitar som fick bli mindre bullar, alltså fick jag 14 bullar/rullar.

 

Nu ska man lägga mandelmassa på mitten av varje bit, bre ut så att det täcker cirka en tredjedel av degbiten och vika över degen över fyllningen. Här började jag och mitt i farten insåg jag att jag tagit för givet att detta skulle ske på längden. Mina rullar blev alltså ganska långa, eller väldigt långa faktiskt. När detta var klart la jag rullarna på en plåt klädd med bakpapper (skarven på rullarna ska vara nedåt) och lät jäsa ytterligare 30 minuter. Här satte jag ugnen på 250 grader.

Efter 30 minuter penslade jag rullarna (min sambo kallade dem för bullormar) med ett uppvispat ägg och strödde på mandel. Därefter gräddade jag dem i cirka 7 minuter i mitten av ugnen.

Resultatet blev… mycket bulle/rulle för pengarna. Det är nästan bäst att dela på dem för de är rätt maffiga. Smakar ungefär som semlor med mycket mandelmassa utan grädde. Kanske inte riktigt vad jag hade tänkt. Personligen tycker jag (faktiskt) att det är lite för mycket mandelmassa i. Jag hade nog väntat mig något annat, men nu har jag frysen full med picknicksrullar inför sommaren iallafall!

 

 

 

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: