Walesbröd – sockerfria bakelser.

Det här tycker jag är himlars konstigt; det här är sockerfria bakelser och ändå tycker jag dom smakar så sött! Knasigt. Och gott!

Okej, jag gjorde inte alla sockerfria, utan satte glasyr på de flesta – men ingen överdos av det utan bara ringlade över lite. Och visst är ju glasyr sött, men det var inte den som gjorde att det kändes sött (tycker jag).

Hur som haver, jag bakade från sextionde upplagan, och receptet lyder:

2 ½ dl vetemjöl

150 g smör

3 msk vatten

1 sats Petit-choudeg

Garnering

1 påse mandelspån (som du rostar)

ev; florsocker, vatten och röd vinbärsgelé (1 msk gelé enligt receptet)

Fyllning

Vispgrädde

Hacka, knåda, få ihop, mjöl, smör och vatten till en pajdeg. Låt degen stå kallt medan du gör Petit-choudegen/smeten (det blir en smet, ingen deg..). Sandra har ju gjort dom denna månad, så följ bara ingredienserna och beskrivningen fram till spritsningen – där stoppar ni.

Dela pajdegen i 2 delar och kavla ut till rektanglar, ca 8×30 cm. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och nagga dom. Och snälla, gå inte lös och nagga ihjäl dom som jag gjorde. Fick nåt hjärnsläpp. Det är ju som fint om dom får lyfta lite och se fluffiga ut… Ja ja.

Här spritsas petit-chousmeten sicksack över pajdegslängderna. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 °C i ca 25 min. Dom ska bli riktigt torra och lätta, så ev. får dom vara lite längre än 25 min.

Jag bakade i stugan, där det ser ut som att ugnen läker värme (en list har släppt), så jag antar det berodde på det, eftersom jag var tvungen att ha dom i ca 35 min, och ändå kändes dom inte helt lätta. Till saken hör att jag inte hade tid att vänta mer, så dom fick gladeligen komma ut ändå. Jag ammade och skulle fixa tillbehör till grillandet på samma gång. Det kallas dålig tajming.

Iaf, låt dom svalna på galler, glasera ev. med florsocker, vatten och gelé. Rosta mandelspånen och strö över.

Skär av stora lock och fyll med osockrad vispgrädde. På dom sockerfria bakelserna fyllde jag även med dom rostade mandelspånen, eftersom dom är supergoda. Tydligen är det gott med vaniljkräm också, istället för vispgrädde.

Dom blev riktigt (fula) spröda och goda – och söta!

Ett svar

  1. Ja dom var riktigt goda!!:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s