Lemonkage aus Deutschland (eller nåt i den stilen)

När temat först kom ut slogs jag av tanken att det borde bli knepigt, då jag fick för mig att det inte fanns så många olika bakverk att välja bland. Sedan började jag bläddra i boken och en helt ny värld av bakverk med land/stad/ort-namn dök upp framför mig. Roligt tema!
Efter många om och men valde jag att baka den tyska citronkakan. Detta för att jag är barnsligt förtjust i sockerkaks-smet och för att jag tycker att bakverk med citron känns fräscht och gott på sommaren. För nu mina vänner, är det ju faktiskt sommar!

Jag bakade från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
150 gram smör
3 ägg
2 dl socker
1/2 kryddmått salt
rivet skal av en 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Till indräkning:
2 dl florsocker
saft av en citron
2 msk vatten

Jag började med att smöra och bröa en hålform. I receptet stod det att det skulle vara en slät form, men då ingen sådan finns i mitt hem fick det bli en klassisk ”sockerkaksform”. Jag smälte sedan smöret och lät det svalna.
Efter det rev jag skalet av en halv citron. Detta blandade jag sedan rejält med socker, ägg och salt. I denna citronröra blandades sedan vetemjölet och bakpulvret, samt smöret ner.

Hela härligheten fick stå i ugnen på 175 grader i cirka 45 minuter. När kakan var klar fick den svalna något sedan stjälpte jag upp den på ett fat.

Sedan var det dags för den så kallade indräkningen! Jag blandade florsocker, citronsaft och vatten i en bunke. Sedan gjorde jag hål med baksidan av en smal träslev i kakan och försökte med hjälp av en tratt pricka indräkningen i hålen. Det gick sådär måste jag säga. En del kom utanför och rann liksom över hela kakan. Men, huvudsaken är nog att lite kommer in i hålen så att det blir citronsmak på kakan, trots att det utanför troligtvis också bidrar en hel del! Och citronsmak blev det vill jag lova.

Somrig, fräsch och kul att göra! Rekommenderas!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: