”À la recherche du tems perdu” Franska våfflor prisbelönta 1945

”Storheten behöver mystik. Det välbekanta lockar sällan beundrare” sa Charles De Gaulle och det där med att namnge kakan efter välklingande ort ger sannerligen den svenniga fikan en viss attraktion av fjärran förtsjusning.

Maj månad, resa och jag säger Oh la la vi va la France! Det är ju ett begrepp det där med Paris om våren. Och landet bjuder på flera bakverksreferenser. ”Qu’ils mangent de la brioche”– låt dem äta briocher skrev Rousseau och samma sak antogs Marie Antoinette ha sagt i brödbristtider. I den första av Prousts sju delar faller en fransk Madeleinekaka honom på läppen, väcker minnen och smular således sig in i litteraturhistorien. I sju sorters hittar vi: (Emile) Zola-tårta, Napoleonbakelser, Petit Chouer.

”Hur ska man kunna styra ett land med 245 sorters ostar” De Gauelle igen. Hur ska man kunna välja kaka i en nation byggd av bakverk? Man måste välja. Dömda till frihet som vi är. So says Sartre filosofiskt från sin Thonestol. Han och Simone valde: att fika. Undrar vad de smaskade på? Om de smaskade. Där de satt och existerade. L’Être et le néant, Varat eller intet, kaka eller ej? Smör och figur. Funderade även Sartre.

Foto: Sipa Press / Rex Features

Foton hämtade från blogg: http://vispoetica.tumblr.com/ 2012-05-31

Gofikamåste det ändå varit. För sen vann han pris av Nobel. Och tackade nej. Rätt fjantigt. Men Sju sorters egna: Pariservåfflor- de tog emot sitt. Jajamän. Prisbelönta 1945, inte av Alfred dynamit men säkert av någon annan som visste vad de gjorde. Och utmärkelsen noteras även i utgåva åttiosju där jag med Maj-temat resa i sinnet och på spaning efter den tid som flytt bläddrade fram just denna snygga klassiker med ett alternativt namn värdigt en Spotifyplaylist:

Franska våfflor

Vackra moderiktiga kakor, med perfekt avvägda konstistens smak och uttryck. Elegant sockerbeströdda smörkex med en gömd len sensuell vaniljcreme i en smakfull Rendezvous. Så snygga! So very frenchy.

Voila! Recette pour les Våfflor Franska- på franska:

1 1/2 décilitres farine

100 g de beurre

3 cuillères à soupe d’eau

Till kavling: un peu de sucre

Fyllning:

100 g de beurre

1 1/2 décilitres de sucre à glacer

1 jaune d’oeuf

2 cuillères à café d’extrait de vanille

Jag gjorde precis som i boken med undantag vaniljpulver istället för socker till fyllningen.  Ett eget val av frihet som japp- mycket riktigt resulterade i ångest. Eller iallfall ett sämre resultat. Det med vaniljen kan undvikas- gör som det står, ta sockret. De svarta prickarna och den starka smaken från det rena pulvret, i smoschen blev inte bra. Vitt, vitt ska det vara med endast en elegant uns vanilj.  Använd smör före margarin. För smaken både i kex och fyllning. Trots det tjusiga utseeendet var konstruktionen enkel. Viktigt med kylning av degen innan kavling och gräddning. Speciellt om en kavel med väldigt ”spetisga” naggar skall användas. Degen fastnar när för varm. Kör några få men bestämda tryck vid kavlingen. Låt också svalna ordentligt innan smosch på. I tålamodet sitter geniet som Michelangelo sa. Inte fransman, men ändå.

Kakorna fotade på bilder ur boken Bilden av Modet (2009)  L & T Lewenhaupt

Det finns inga fula kakor bara lata människor”. Sa Coco Chanel…ungefär. CC som inte ville väga mer än en sparv på en man. No cookies for Coco. No No. Uttalandet gällde kläder men funkar här. Förvånad att jag med mitt bristande tålamod lyckades göra dem jämnstora och lika fina- och samma antal som receptet sade.  Så exakt att jag för ett ögonblick kände mig som Gustave Eiffel. Rejält med socker vid kavling är att föredra. Fint blir det! Som små broderade pärlor på de gyllenbruna rutiga smörkrispkexen. Den lena cremen mellan. Jag älskar kontrasterna. De blev goda och kändes precis som Paris: dekadent elegant samtidigt enkelt. Nästan för fina att äta. Det blir att bara glo. Filosofera, dricka kaffe, röka en cigg och vinna pris istället. Fransk fika. Fashion, författeri,  figur och filosofi.

Bonne chance och A bientõt mina små sparvungar!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: