Brysselkex

Med andan i halsen reste jag till Bryssel i maj, faktiskt flera gånger om då jag bakade dessa (och andra småkakor) till en kompis bröllop. Bröllopets tema var turkost och retro, och Brysselkex med turkost socker blev perfekta! Eftersom kakorna skulle vara ett komplement till en mycket maffig bröllopstårta gjorde jag dem väldigt små.


Efter att ha bakat tre satser Brysselkex kan jag konstatera att de är underskattade; de brukar ligga där på kondiset och bli bortvalda för lite raffigare sorter som skurna chokladbröd och schackrutor men ett Brysselkex bakat på riktigt smör, med riktig vanilj är farligt gott och en bra utmanare!

Färgat socker
Jag började med att färga sockret, det gjorde jag dagen innan så det hann torka. Det är superenkelt; bara blanda lite hushållsfärg med 1 dl socker och rör om tills allt blandat. För att få till turkost blandade jag i lite grönt i det blåa.

Brysselkex
Bakar man kexen lika smått som jag gjorde får man ut en 80 stycken kakor, bakar man de normalstora blir det ca 50 st.

4 1/2 – 5 dl KRAV-vetemjöl
1 dl strösocker
1-2 tsk vaniljpulver
200 gram laktosfritt smör

Hacka samman ingredienserna till en deg, jag gjorde detta enkelt i matberedare. Kör man för länge blir smeten lite mjuk (ja det är av erfarenhet jag talar) men då är det bara att stoppa in den i kylen en stund.

Rulla ut degen till jämntjocka längder, enligt receptet ska det bli fyra stycken men jag hade nog ca sex, sju längder. Rulla längderna i det färgade sockret och lägg längderna på en bakplåtspapper klädd form och stoppa in i kylen. Desto kallare de hunnit bli desto lättare att skära fina runda kakor.

Skär skivor av rullarna och lägg på bakplåtspappersklädd form.

Grädda i mitten av ugnen ca 8-10 minuter, beroende på hur små/stora kakor du bakat.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: