Bullar i långpanna med kokos och äpple

Självklart tog jag tillfället i akt och bakade från Cecilia Vikbladhs Sju sorters sommarkakor, och läppen föll på bullar i långpanna.

Det är 4 rivna äpplen i fyllningen, så jag tänkte att måste det inte bli väldigt blött när dom ska vara tätt i en långpanna? Och svaret är Ja – iaf för min del. Resultatet blev degigt. Och då hade jag dom längre än den rekommenderade tiden. Eller, den mindre formen blev inte lika degig. Var tvungen att dela upp för jag hade antingen en för stor eller för liten långpanna.

Kanske man kan krama ur lite vätska från äpplena innan man blandar ner dom i fyllningen? Eller bara ta 5 dl mjölk (tror jag hade 5 ½ dl..)? Vad tror ni?

ca 30 bullar

150 g smör

5-6 dl mjölk

50 g jäst för söta degar

1 ägg

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

2 msk vaniljsocker

1 ½ dl vetemjöl

Fyllning

4 syrliga äpplen (jag tog grön/röda ändå)

250 g rumstempererat smör

1 msk vaniljsocker

200 g kokosflingor

Garnering

Ägg till pensling

Kokosflingor

Smält smöret och häll i mjölken och låt det bli fingervarmt. Rör ner degvätskan och ägget över jästen du smulat i en bunke. Tillsätt socker, salt, vaniljsocker och mjöl, och arbeta degen smidig. Jäs i 1 timma.

Skala, kärna ur och riv äpplena grovt och blanda tillsammans med dom övriga ingredienserna. Dela sedan degen i två delar och kavla ut till plattor, ca 30 x 40 cm. Bred på fyllningen, rulla ihop och dela till ca 3-4 cm tjocka bitar. Iof så kanske mina var fetare än så, så man ska nog kanske hålla sig till max 4 cm..

Smöra en långpanna och lägg ner bullarna tätt. Jäs i 30 min och pensla sen med ägg, damma på med kokos och grädda i 200 grader, ca 12-15 min. Jag hade några minuter längre.

Jag och min varg bestämde oss för att ha picknick-fika på balkongen, eftersom gräsmattorna ännu inte blivit krattade från grus och skogen kändes för långt bort.

Så när bullarna var färdiga, skrubbade vi balkongen och tog fram utemöblerna och högg in!

Skön söndag!

Ett svar

  1. […] Mer kan ses och läsas på Kakjuntan. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: