Very Berry Vetebulle

Mysigt med ett riktigt sommartema som picknick. När jag bläddrade i nya boken Sju sorters sommarkakor var det svårt att välja, alla recept och foton ser så somriga och smarriga ut. Tillslut fastnade jag för dessa vetebullar där bara namnet får det att vattnas i munnen. Boken beskriver bullarna som ”saftiga vetebullar med förförande fyllning av blåbär, vanilj och vit choklad.” Jag kan bara hålla med, bullarna var fantastiskt goda!

Vetedeg:
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl strösocker
5 dl mjölk
100 g smör
½ tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Enligt receptet ska man blanda jästen med salt och socker men en sak jag har lärt mig är att salt dödar jästen och när man bakar matbröd ska saltet blandas i på slutet av knådningen. Någon som vet hur det funkar? Jag blandade helt enkelt degen på hederligt gammalt vis: Smält smöret och blanda i mjölken värm till fingervarm och häll över jästen som du smulat ner i degbunken. Blanda ner mjöl, socker och salt och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen i 1 timme.

Fyllning:
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
400 g blåbär

Fyllning:
200 g smör, rumstempererat
150 g vit choklad, riven

Garnering:
75 g vit choklad, riven

Blanda socker, vaniljsocker och blåbär. Det står ingenstans i receptet om man ska använda färska eller frysta blåbär. Jag tog frysta som hann halvtina och det rann blåbärssaft överallt som färgade bullarna alldeles blå. Det gick bättre när jag tog blåbären direkt från frysen men då tog det längre tid för bullarna att jäsa i formarna.

Dela degen i två delar och kavla ut den ena biten på mjölat bord till en rektangel ca 30×50 cm. Bred hälften av smöret på degen och hälften av bären. Strö över hälften av den rivna vita chokladen. Rulla ihop och skär 2 cm breda bullar lägg dem i pappersformar på en plåt. Upprepa med den andra degbiten.

Jäs bullarna 30 minuter. Mina fick jäsa ca 1 timme eftersom blåbären var frysta. Om man vill, pensla bullarna med uppvispat ägg. Sätt in i ugnen på 200 grader i 12-15 minuter.

När bullarna är ljumna, strö över riven vit choklad.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s