Hallongrottor

Le pique-nique! Jag har en fäbless för småkakor och på picknick är det ju fantastiskt att ta med sig en liten burk med småkakor att smygsmaska på. Ja, kanske rentav är jag den enda som får äta mina hemliga hallongrottor på min picknick.

Jag testade göra fyra stycken jordgubbsgrottor men det blev som en smällkaramell och rann ut. Det var konstigt att alla de bara poffade fast det var jordgubbsmarmelad. Men då vet vi det!

Hallongrottor (20-22 st, Sju sorters sommarkakor, s. 9)
200°C

4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 dl maizena
1 tsk bakpulver
en nya oraffinerat salt
200 gr margarin, kylskåpskallt
hallonsylt

Blanda de torra ingredienserna till kakan. Det ska egentligen vara vaniljsocker i men det glömde jag helt och hållt och såg först när jag och Pantera skulle skriva receptet. Så det finns inte med i det här receptet.

Skär margarinet i tärningar och rör ner. Blanda snabbt ihop degen i matberedare eller med händerna. Jag har inte riktigt fattat… nu kommer en tanketråd. Varför ska det snabbt röras ihop? Jo, för annars blir det sega kakor. Varför? Jag tror det handlar om att när du bearbetar mjölet bildas glutentrådar som gör det segt, du vill alltså bearbeta så kort tid som möjligt. Bra så. Men varför ska det då vara kylskåpskallt? Det går ju snabbare att få ihop det om det är rumstempererat. Eller spelar temperaturen ngn roll? Hjälp mig gärna.

Fös ihop degen till ngn slags rulle, plasta in den och putta in den i kylen. Låt vila 20-30 minuter.

Slå på ugnen och gör sedan dina grottor. Det här blir ganska stora kakor om du gör 20 stycken. Jag föredrar kanske lite mindre kakor och skulle satsa på 30-40 kakor nästa gång. Gör iaf dina kakor, rulla till bullar, platta till ngt och gör ett hål med fingret mitt i kakan.

Fyll med hallonsylt (inte jordgubbsmarmelad, som jag testade på fyra och fick så fint utfall av).

Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

Skriv recept.

Annons

2 svar

  1. Kanske konditor-Maria kan svara på det? Om temperaturen alltså.
    Vad fina kakor, och fin burk!!

    • Jag älskar syltkakor, som jag själv kallar dem. Burken köpte jag faktiskt på loppis i Tornedalen dagen innan. Mkt behändigt! Kockums kan sina saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: