Knapriga chokladkolakakor

Jag har länge varit förälskad i kolakakor och kärleken till chokladsnittar började redan i 8-årsålder. Så när jag såg att de slagit sig samman till en kaka – en chokladkolakaka,  tänkte jag att det här kan bara inte gå fel. Det gjorde det inte heller.

En perfekt liten kaka med lagom seghet och mycket smak som lätt går att stoppa ner i picknickkorgen utan kladd eller trassel. Dessutom kan man äta flera utan att bli för mätt.

Knapriga chokladkolakakor
Ur sju sorters sommarkakor

200 gram laktosfritt smör
2 dl strösocker
1,5 dl sirap (ljus)
1 äggula från ekologiskt ägg
5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Glasyr
2 dl florsocker
1-2 msk vatten
1 tsk citronsaft

Jag började med att blanda rumsvarmt smör, socker, sirap och äggula med en elvisp. Därefter tillsatte jag mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver och blandade ihop till en deg med hjälp av en slev. Degen var för övrigt hemskt god.

Eftersom degen blir lite mjuk och lös lät jag den, precis enligt receptet, vila i kylskåpet ungefär 30 minuter innan jag delade den i 4 lika stora delar. Varje del rullas ut till en rulle i ungefär samma längd som plåten. Lägg två rullar på varje plåt, glöm inte bakplåtspapper. Jag tycker det brukar gå lika bra att smöra och alternativt mjöla plåten också, men i det här fallet använde jag papper. Innan jag ställde in kakorna i ugnen plattade jag till dem lite med hjälp av fingrarna.

Kakorna ska gräddas i 200 grader i cirka 15 minuter. Mina längder flöt ut en hel del så det var tur att jag hade stort mellanrum mellan dem. Medan kakorna stod i ugnen blandade jag ihop glasyren, florsockret blandade jag med vattnet och droppade därefter i saft från en citron.

När kakorna gräddats färdigt skar jag sneda bitar av längderna innan de svalnat. När kakorna sen blev helt kalla ringlade jag över glasyren.

                                                                  Kakorna blev succé! Fantastiskt goda, perfekt sega, en favorit!

Ett svar

  1. Kolakakor och chokladsnitt är även mina favvis-småkakor. Låter ju himla praktiskt och smarrigt att få dem båda i en kaka. Ser så gott ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s