Strandkaka med smak av kanel

I förra månadens picknick-tema bakade kakjunte-Jennie en Strandkaka. Den såg himla god ut och till min glädje fanns kakan med i den här månadens tema: Humlesurr och salta bad. Receptet finns i min favoritbok just nu, Sju sorters sommarkakor.

Som vanligt har jag tagit bort äggen (2 stycken). Jag ersatte inte äggen med något annat eftersom jag tyckte att smeten hade lagom konsistens.

Kaka:

175 g smör, rumstempererat

2 ½ dl strösocker

3 dl gräddfil

4 ½ dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 msk bakpulver

1 krm salt

(2 msk punsch)

Fyllning:

1 dl strösocker

3 msk kanel, malen

Rör smör och socker smidigt. Blanda i gräddfil. Rör ner vetemjölet blandat med vaniljsocker, bakpulver och salt. Konsistensen på smeten blir ganska så tjock. Lägg en tredjedel av smeten i en smord sockerkaksform. Strö över en tredjedel av kanelsockret på smeten och upprepa två gånger till, avsluta med ett lager av kanelsocker.

Grädda kakan i 40 minuter i 175 grader varm ugn.

Jag håller med Jennie, det kändes som att kanelsockret aldrig tog slut och för mig blev det mycket kvar till sista lagret. Men okej, tänkte jag och öste på allt. Resultatet blev som en ”kanelsnäcka i sockerkaksskepnad” och den fick tummen upp av alla runt bordet.

Ett svar

  1. Ja, den är ljuvlig! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: