Månadens bidrag bakades i mellersta Finland, där jag sprang på en bukett torkad lavendel på en marknad.
Ärligt talat så är jag inte någon lavendelfantast. Men jag blev ändå sugen på att prova på det när det finns en del recept med det i kapitlet Humlesurr & salta bad (i Sju sorters sommarkakor).
Positivt överraskad är ordet! Det blev ingen parfymsmak som jag var rädd för. Tänk att två teskedar lavendel ger så mycket smak! Galet.
12 stora muffins (antar jag, för jag fick typ 27 små/vanliga…)
2½ dl råsocker
150 g rumstempererat smör
2 ägg
3 dl gräddfil
4½ dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
150 g grovt hackad choklad
Slå på ugnen på 200°C. Kör råsocker och lavendel i matberedare eller handmixer till ett pulver, rör det sedan tillsammans med smöret så det blir mjukt och luftigt. Blanda ner äggen ett i taget och sen gräddfilen.
Rör ihop dom torra ingredienserna separat och blanda sedan ner det med resten av smeten. Rör ner den hackade chokladen och klicka sen ut i formarna. Baka typ i mitten av ugnen i 20 min.
Servera med lättvispad grädde – om du vill det. Eller gör en frosting om du känner för det.
Pynta dom gärna med lavendel så dom ser mer spänki ut (men ät för jessunamn inte upp pyntet, då kräks man säkert)!
Absolut godkända!
Kommentera