Glassig tårta

Passade på att välja tårtan då jag bakade den till att fira min födelsedag. Så där lagom fräsch och svalkande i det kalla Kiruna-vädret.

Glassig tårta med chokladlinser och citron

300g Oreokex

5 ägg

2 dl vispgrädde

2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 citron

2 dl creme fraiche

2 dl chokladlinser

Jag började med att klä en 24 cm i diameter form, med avtagbar botten, i plastfolie. Delade kexen och skrapade ur innehållet, helt meningslöst, jag mena varför välja fyllda kex egentligen? Hade gått bra med vilka andra kex som helst! Hursomhelst, det gjorde jag och satte dem i en plastpåse och i en kökshandduk och bankade sönder dem till smulor och satte ner dem i botten på formen.

Delade upp äggen med vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispade upp vitorna till hårt skum och även grädden i en annan skål, löst och blandade ner socker, vaniljsocker, rivet skal av citronen och även saften. Sedan blandade jag ihop äggvitorna, grädden, creme fraichen med den andra blandningen. Hällde ner i formen.

Sen strödde jag fint ut chokladlinserna över hela smeten, se så fint det ser ut på bilden i boken…

Verkligheten….

Alla linser bara sjönk ner i smeten, lämnade ett inte så smickrande resultat…men men. Låt stå i frysen 3 timmar!

 

Hur som helst, trots ett mindre lyckat estetiskt reslutat så var tårtan fantastiskt god. Mycket fräsch och jag rekommenderar den starkt! Att tänka på; spara tid, välj annat kex och låt stå i frysen en stund innan linserna strös på!

 

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s