Tigerkaka med choklad- och apelsin/citronsmak

Denna månad har jag sommarbakat med mina barn. Storebror fick välja recept utifrån de underbara bilderna i sommarboken, och valde Tigerkaka med choklad- och apelsinsmak. Jag förstår honom – den ser jättesmarrig ut i boken.

Vi hade ingen apelsin hemma, så vi tog helt sonika citron istället. (Kan avslöja att det var riktigt gott!)

Följande saker använde vi:

100 gram rumsvarmt smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kesella (valde den vanliga)
1 dl mjölk
1 citron (som egentligen ska vara en apelsin)
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker

Storebror ville använda elvispen, så lillebror satte på sig hörselskydden och vi drog igång. Först rörde vi smör och socker fluffigt, sedan blandade vi ner äggen ett i taget. Så rörde vi ner mjöl och bakpulver och till sist fick kesella och mjölk komma ner i bunken.

Sedan var det dags att fixa smaksättningen. Vi hällde över en tredjedel av smeten i en liten bunke, finrev citrusskalet, pressade ut saften och blandade ner i lillsmeten tillsammans med kakao. Vi rörde i vaniljsockret i den stora bunken och så var det nästan klart.

Smöra formen var roligt, att bröa den lite besvärligare, tyckte barnen och tog en kram-paus.

Så jag fick hälla smeten i formen alldeles själv. Först en del ljus smet, sedan chokladsmeten och sist resten av den ljusa. Jag ”rörde runt” lite med en gaffel, för att få de båda smeterna (eller hur man nu säger i plural) att blandas lite smått.  Sedan stod kakan i ugnen, i 175 grader, i nästan 50 minuter.

Det var en riktigt god tigerkaka, med mycket chokladsmak och det var, som sagt, gott med citron i. Tyvärr visade det sig att den var allra bäst i de båda ändarna. I mitten var den både lite degig och gummiseg, men det beror nog snarare på min ihärdiga elvispare än på receptet.

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: