Sarah Bernhardt-bakelser

Biskvier, kanske drottningen av fikabröd. Det finaste, sötaste, godaste, krämigaste, sprödaste, segaste och härligaste. Mmm… jag älskar biskvier men har aldrig vågat baka dem. Det är ju många steg, svårt att göra utan ägg tänkte jag men så kom augustitemat: med handen på hjärtat, där vi ska baka sådant vi dragit oss för av olika anledningar. Och som jag dragit mig! Jag tänkte baka det här till tema choklad, kvinnor, julens måste-kaka (mormor bakade alltid biskvier till jul) och bakelser. Men det har inte blivit av för det är för svårt, krångligt, många moment.

Men nu har jag gjort det och jag ääälskar dem! De är godare än ngt köpt och fast det är utan ägg är botten seg och härlig. Jag är sjukt imponerad av att jag har lyckats med detta. Jag har typ gjort dubbel sats för att jag var tvungen när jag väl var igång, jag tänkte att jag nog aldrig mer kommer göra dessa. Det tror jag inte stämmer, de var inte så krångliga och svåra!

Sarah Bernhardt-bakelser (20 st, 93:e utg., s. 142)
150 °C

Kakor
500 gr kall mandelmassa
2 tsk bakpulver
4 msk maizena
2 msk sojagrädde

Fyllning
200 gr choklad
1,5 dl sojagrädde
2 msk sirap

Garnering
200 gr choklad
1 msk neutral olja (raps)

Börja med fyllningen.

Koka upp grädde och sirap, ta av från plattan.

Bryt ner chokladen och rör om tills chokladen smält och du har fått en jämn och len smet.

Låt svalna i kylskåp minst 1 timme.

Gör sedan kakorna.

Riv mandelmassan grovt.

Blanda maizena och bakpulver. Vänd ner mandelmassan och sojagrädden. Arbeta ihop till en jämn smet.

Forma runda bollar och placera på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till bollarna lite så at de blir lite plattare.

Grädda mitt i ugnen i cirka 18 minuter.

Ta bort kakorna från plåten och låt svalna upp och ner.

När kakorna är svala och chokladtryffeln varit minst en timme i kylen är det dags att kleta på fyllningen på kakornas undersida (den som varit mot plåten under gräddningen). Även fast jag gjort mer fyllning än vad som står i receptet så är det lite jämfört med hur det brukar vara i butik. Men jag tycker det var alldeles lagomt, för det kan vara så mkt fyllning att jag nästan mår dåligt av det. Det här är lagomt vill jag påstå. Tryffeln ska bres på så att det blir toppigt i mitten, det är lättare sagt än gjort men jag fick till en bra schvung på de sista kakorna.

Smält choklad tillsammans med oljan och se till att det är väl blandat. Häll sedan chokladen i en liten skål eller liknande så att du får lite djup och kan doppa kakorna utan att behöva joxa allt för mkt.

Doppa sedan kakorna med tryffeln snabbt i den smälta chokladen. Ställ på en plåt (inte för tätt, det misstaget gjorde jag och då pajade jag ngr genom att det var svårt att ställa ner dem). Ställ sedan in i kylen och låt svalna.

Njut och dö sötdöden.

3 svar

  1. Shysst! Nu tvingar min sambo mig att baka dessa, utöver mitt eget augusti-val.
    ;-)

    • Om det är till ngn tröst var de inte svåra att göra, det var mer många moment. Det svåraste var faktiskt att doppa i chokladen på slutet. Ja, förutom att vänta på att de stelnat då så det går att äta (men ja, det går att äta utan att chokladen stelnat, råkade visst testa, ooops).

  2. Jo, det ska bli kul:) bakade dem på ett bageri för en massa år sedan. Får väl se om något fastnat;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: