Vaniljbullar

Ok, så var det nu dags att baka med handen på hjärtat. Jag brukar allt som oftast få suget att baka just vaniljbullar MEN när det väl kommer till kritan bläddrar jag förbi just den sidan i kakboken. Kanske att jag tänker:  Åh! Det verkar så krångligt, för många steg i bakningen, för vanligt, inte spännande nog eller något liknande. Nu blev det dags att ta tjuren vid hornen och kasta mig ut i vaniljbulleland. Jag har hämtat receptet från den nittiofemte utgåvan av Sju sorters kakor.

Jag började med att göra en sats deg för fyllda bullar. Till det behövs:

2 dl gräddmjölk

25 g jäst

75 g smör

3 msk socker

1 ägg

ca 8 dl vetemjöl

Jag började med att värma mjölken till ca 37 grader och lösa upp jästen i lite av den. Efter det rörde jag ihop smör och socker (i boken står det att det ska bli en smidig deg men det blev det inte) Iden sockriga smördegen blandade jag i alla fall ner ägget, den lösta jästen och resten av mjölken. Efter att det var gjort var degen allt annat än smidig, men jag fortsatte tappert med att ha i mjölet, då hände det! Degen blev smidig, lyckan var total. Nu skulle degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.

Nu var det dags att gör mina bullar till just vaniljbullar. Till det behövs:

3 dl vaniljkräm

pensling och garnering:

smält smör & socker

I receptet står det att man ska kavla ut degen, måtta ut runda kakor, lägga på en klick fyllning och nypa ihop som små knyten, men jag ville att vaniljkrämen skulle synas inte vara gömd inuti så jag delade degen i 18 lika stora bullar, gjorde med hjälp av en tesil gropar i bullarna och spritsade i vaniljkrämen i groparna. Därefter fick bullarna jäsa lite till ca, 20 min. Jag gräddade dem mitt i ugnen i ca 10 min 250 graders ugn.

Bullarna fick svalna på galler och sedan penslades de med smör och doppades i socker.

Voila! Vaniljbullar!

Ps. Vilket fantastiskt tips med galgen som håller kakboken, jag var tvungen att testa. Det fungerade alldeles utmärkt! ;)

Annons

Ett svar

  1. Men shit vilken grym idé! Måste ju vara hundra ggr bättre än hållarna som aldrig håller böckerna iaf, plus att dom tar en massa plats!
    Så länge galgen är stark nog för boken. Men till SSK nåste den vara perfa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: