Märtas skurna chokladkakor

Det tog ett tag innan jag lyckades lägga handen på hjärtat. Jag bläddrade först och valde mellan diverse krångliga och omständiga bakverk som jag kunde sätta tänderna i, men sen efter en stund föll poletten ner.

När Kakjuntan invigdes och vi fick baka valfritt valde jag Sarah  Bernhardtbakelser, månaden efter bakade jag Birgits favoriter, när det var min tur valde jag tårta som tema och när jag bakade muffins en månad kändes det som om jag fuskade för att det var så enkelt.

Jag är helt enkelt en omständig bakerska som gärna bakar besvärliga kakor.  De som känner vet att jag använder dubbelt så mycket ord och detaljer än nödvändigt, så det kan vara ett personlighetsdrag…

Nåväl, när jag väl kommit på detta valde jag att baka Märtas skurna chokladkakor, som jag tidigare valt bort för att de verkar för simpla, för enkla, för vanliga.  De var enkla att baka; jag hade alla ingredienser hemma och på mindre än 40 minuter hade jag två plåtar nybakta kakor som spred ljuvlig chokladlukt i hela huset. Mums vad goda de är!

Helt klart en kaka värd att baka (även om omständighet kan vara charmigt det med)!

Märtas skurna chokladkakor

200 gram mjölkfritt smör
2 1/2 dl strösocker
5 dl ekologiskt vetemjöl
4 msk fairtraide kakao
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1 ekologiskt ägg

Pensling
1 ekologiskt ägg
pärlsocker

I receptet står det ”blanda ingredienserna till en smidig deg”. Jag använde elvispen och körde på lägsta hastigheten och började med att blanda smöret med socker. Sen kläckte jag i ägget och rörde tills det blandats. Sen hade jag i de torra ingredienserna.

Jag delade degen i sex delar och rullade ut dessa på ett lätt mjölat bakbord till sex längder, som jag la på två bakplåtsklädda plåtar. Sen plattade jag till längderna lite och penslade med uppvispat och strödde på pärlsocker.

Kakorna gräddades mitt i ugnen i 175 grader (min ugn är varm, 200 grader ska det vara enligt receptet) i ca 14 minuter. Jag skar sedan kakorna på snedden, ca 2 cm breda snittar.

Kakorna blev inte torra helt igenom, vilket de ser ut att vara på bilden i 93:e utgåvan av Sju sorters kakor, men jag tyckte det var gott att de är lite mjuka i mitten (lite kladdkaka, fast ändå absolut inte)!

Ca 60 kakor blev det.


Goda som bara den, några sekunder efter jag fotat dem var tre kakor borta och det fanns en tydligt spår av smulor på bordet…

Annons

Ett svar

  1. Dessa har jag med bakat men inte bloggat. De är ju faktiskt goda. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: