Danska russinbullar

Eftersom det är sista månaden med chans att baka från Sju sorters sommarkakor (i år i varje fall!) så var valet rätt enkelt. Varför? För hur goda och sexiga låter och ser Danska russinbullar ut?!

Sitter just nu och fikar dom färska (med regnet smattrandes mot rutan, okej lögn – duggandes) med en kopp kaffe (inte te som rekommenderat), och tja.. vad säger man? Med handen på hjärtat? Tråkiga och rätt smaklösa. Men säkert kommer min sambo gilla dom när dom är fyllda med russin! Men missförstå mig inte nu, smaklöst och tråkigt kan faktiskt vara alldeles perfekt. Men inte den här gången.

ca 18 bullar

4-5 dl ljusa sultanrussin (i brist på sultanrussin tog jag Saltåkvarns russin)

75 g laktosfri smör

3 dl laktosfri mjölk

25 g jäst

1 msk råsocker

1 tsk salt

1 ägg

8 dl vetemjöl (blev lite mer för min del)

Pensling

1 ägg

råsocker

– – –

Lägg russinen i blöt i en timma och häll sedan av vattnet och låt dem rinna av ordentligt. Smält smöret, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.

Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och knåda degen smidig och blank. Jag fick ha i lite mer vetemjöl än receptets 8 dl. Låt det jäsa i 1 timma.

Knåda degen och forma till bullar som du lägger på plåt med bakplåtspapper eller plåt som är rikligt smörat (det sist nämnda är rekommenderat som godast, men jag blev disk-lat och körde med papper).

Låt det jäsa i 30 min, pensla sen med ägget och strö över råsocker och skjuts in i mitten av ugnen i 12-14 minuter i 225 grader!

Jag ska skicka med bullar till sambons jobb där det finns en till som uppskattar ”tråkigt och smaklöst” – få se vad han säger om dom här.

2 svar

  1. Vilka jättefina kakburkar du har!

    • Tack! Passade ju bra till bullarna ;) (om du ser bilden i boken)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s