Aja(baja)kakor

Och så var det dags för mig att lägga handen på hjärtat. Det är till och med jag som har valt temat och man kunde kanske tro att jag hade en kaka i bakhuvudet när temat valdes. Men icke. Det var svårt, jag har bläddrat och bläddrat och bläddrat. Men det tog mig, precis som Shara, en liten stund innan jag faktiskt på riktigt kunde lägga handen på hjärtat. Först när  jag valde bort saker som såg goda ut, kladdiga ut, smörigafrasigaläckra ut blev det helhjärtat. För känner jag mig själv rätt så kommer jag att baka dessa på ett eller annat sätt hur som helst, jag bakar sånt jag tror jag gillar, vem gör inte det? Jag älskar kladd, fett, socker choklad och sirap. Vad jag däremot inte tycker om, som jag faktiskt förkastar vid minsta åsyn och helst av allt väljer bort ur en kakmeny, är torra, torrtorrtorra mjölkakor som bara blir…öken i hela munnen.

Så, till sist landade jag på en kaka jag hittade av en slump. På sidan 105 i 95e utgåvan finns det en bild på dessa Ajakakor, och på sidan 106 finns receptet. (bara det säger något, jag bakar mycket sällan något om det inte finns en tydlig bild bredvid receptet av hur resultatet ska bli…)

Men här kommer det:

Ingredienser

3,5 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3/4 dl florsocker
200 gram smör

Hallonsylt och blockchoklad till fyllning

Jag började med att blanda alla torra ingredienser. Det vill säga allt utom smöret. Därefter skar jag smöret i mindre bitar och la i mjölblandningen och knådade till en jämn deg. Nu ska man spritsa ut degen till ”små platta rosor”. Jag har tyvärr ingen sprits och plastpåse funkade inte då hela degen smet igenom. Så jag rullade degen till små bollar som jag plattade till en aning.

 

 

Kakorna ska gräddas i ugnen på 175 grader i cirka tio minuter. Under tiden smälte jag choklad i micron och letade fram en syltburk i kylen. I receptet står att man kan använda sig av choklad, gelé eller äppelmos. Jag valde choklad och hallonsylt. När kakorna kom ut från ugnen såg de exakt likadana ut som innan, bara lite hårdare. Jag bredde smält choklad på ena sidan av en kaka med hjälp av en smörkniv och tryckte fast en kaka på den, så det blev som små bollar. Jag gjorde hälften med choklad och hälften med sylt. Sedan strödde jag på lite florsocker som garnering.

 

 

Resultatet blev…öken. Eller nej jag ska inte vara helt negativ. Känslan när jag åt kakan var först som en enorm torrhetskänsla i hela munnen, som att allt saliv försvinner på en gång. Här behöver man med all sannolikhet en kaffeslurp, om man klarar av att öppna munnen för allt damm. Men sen blev den faktiskt god, när man får tugga lite på den blev det rätt likt en hallongrotta. Kanske inget jag kommer baka igen, men nu har jag iallafall testat!

Ett svar

  1. Men så söta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: