Kärleksdrömmar

Blir två premiärer för mig idag, mitt första Kakjuntan inlägg och mitt fösta bak av mina syskonbarns favoritkaka – drömmar! Är ni nyfikna på mig kan ni besöka min blogg helenholmberg.se eller läsa om mig på sidan Vilka är kakjuntan?

Premiärbak av Kärleksdrömmar

Tema Augusti – Handen på hjärtat
”Månadens tema blir därmed att baka något som man i vanliga fall bläddrar förbi, en sådan där kaka som aldrig blir av.”

Första utmaningen var verkligen klurig, det är SÅ många recept som inte blivit provade än i min Sju sorters kakor bok. Provbakade först mandelkubbar men fotografierna blev inte så bra så när jag hade 100 gram smör över bläddrade jag till sidan 86 där receptet för Drömmar / Sockerdrömmar är publicerat  (i 73e upplagan, från 1994) och tänkte – nu eller aldrig!

Spröda, söta och helt underbara Kärleksdrömmar

Rekomenderat innehåll för 50 kärleksdrömmar
100 gram laktosfritt smör
170 gram srösocker (2 dl)
10 gram vaniljsocker (2 tsk)
90 gram olja (1 dl, neutralsmak)
5 gram hjorthornssalt (1 tsk)
240 gram vetemjöl (4 dl)

Jag föredrar att väga när jag bakar för det är så godtyckligt hur man mäter upp dl, tsk etc, vågen ger exakt svar. Bakade med hjorthornssalt men har man inte det hemma kan man ersätta med 5 gram/ 1 tsk bikarbonat eller 10 gram/ 2 tsk bakpulver.

Blanda socker och vaniljsocker i en bunke, tärna ner rumstempererat smör och rör småfluffigt, arbeta in lite av oljan i taget tills du fått i allt. Blanda hjortronsaltet med lite av mjölet och blanda ner i bunken, fortsätt med resten av mjölet tills du har en deg.

Enligt receptet ska man dela degen i två längder och skära varje längd i ca 25 kakor. Men för mig smulade sig bara degen, till slut blev jag så ilsken att jag bankade ut den platt och stansade med ett av mina mindre kakmått ut hjärtan. Som jag sedan la på bakplåt med papper under, kakorna gräddade jag cirka 20 minuter mitt i ugnen på 150 grader.

Tre olika småbröd från "Sju sorters kakor" från vänster skurna chokladbröd, brysselkex och främst drömmar

De sprack inte upp lika fint som de drömmar mamma gör och receptet skulle må bra av lite mindre socker i smeten (väldigt söta). Men trots att de är lite för söta smakade de ljuvligt och smälte i munnen precis som jag kom ihåg att de ska!

Kommer helt klart bakas igen, med mindre mängd socker.

Ett svar

  1. […] Publicerat mitt första inlägg på kakjuntan idag, superkul!! Kär kan ni läsa mitt inlägg: https://kakjuntan.wordpress.com/2012/08/29/karleksdrommar/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: