Chokladbiskvier

När temat ”Handen på hjärtat” kom upp var det första jag tänkte ”Jaha, nu måste jag baka de där chokladbiskvierna alltså”. Chokladbiskvier har nämligen alltid varit en kaka som jag velat göra, men alltid undvikit då det har känts som om det är väldigt krångligt och även svårt att lyckas med. Men, nu fick jag lov att ta tag i min ”handen på hjärtat-kaka”.

Jag bakade från den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
1 1/2 dl sötmandel
1 1/2 dl socker
1-2 äggvitor
eller
150 gram mandelmassa
1/2 äggvita

Fyllning:
2 dl Marsánkräm
150 gram smör
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Garnering:
200 gram blockchoklad
1 msk olja

Detta blev en bakning under flera dagar, då jag totalt misslyckades första gången. Jag skållade, skalade och malde mandeln. Blandade dessa med sockret och vispade äggvitorna lätt i en bunke bredvid. Sedan blandade jag ihop allt. Gjorde små kakor som sedan fick vara i ugnen i cirka 8-10 min. MEN. Dessa kakor saknade helt någon slags stabilitet när de kom ut ur ugnen. I receptet står det att man ska lyfta bort kakorna från plåten medan dem är varma. Det var omöjligt! De bara föll isär. Även efter att de stelnat lite gick de fortfarande sönder som aldrig förr. Jag gav upp och hatade ännu en gång dessa kakor! Kakorna åkte i soporna och bagerskan i sängen.

Men idag tog jag nya tag, men använde mig istället av mandelmassan. Detta gick ju om inte annat mycket snabbare. Jag rev mandelmassan och blandade sedan med ett halv ägg. Formade dessa till kakor och satte de i ugnen i ca 8 minuter. Konsistensen blev ju bättre, men formen! De blev mini.

Tappert fortsatte jag bakandet, trots det lilla (hoho) missödet. Jag blandade Marsánkrämen som fick tjockna till sig i kylen en aning. Under tiden vispade jag smöret mjukt och blandade sedan ner Marsánkrämen efter hand. När allt var blandat, tillsatte jag vaniljsocker, florsocker och siktat kakao.

Detta försökte jag sedan fördela på mini-kakorna (ja, biskvie-formen var aningens svårt att få till) och ställde sedan in härligheten i kylen. Men trots att kakorna var mini, så blev dock fyllningen i rätt mängd. Så då gjorde jag ännu en sats med mandelmassa, men denna gång försökte jag göra kakorna lite större.

När allt stått i kylen och blivit kallt, smälte jag blockchoklad (behövde bara 175 gram) och oljan. Jag penslade på kakorna och de blev.. ja. Formen är sådär, men smaken är kanon!
Så trots några missar känner jag att det var bra att jag blev ”tvingad” att göra chokladbiskvier. Nu ska försöka igen och igen och igen, tills jag lyckas perfekt!

2 svar

  1. Hi hi, vad roligt att du inte gav upp!

  2. Jag har just doppat mina chokladbiskvier (som jag gjort till barnbarnet Jacks namngivning idag)och resultatet blev inte tillfredsställande. Jag hade gjort dom klara tidigare förutom chokladdoppet och fryste ner dom. Tog ut dom idag och doppade dem i chokladen, som jag smält i vattenbad och tillsatt lite smör så chokladen inte skulle bli för hård. Det funkade dåligt eftersom chokladen liksom rann av smörkrämen. Hade ett sjå att få chokladen att fastna på.Kanske jag hade för mycket smör i, vet ej.Hoppas dom är goda ändå.Ser lättbedrövliga ut. Och jag ska vara bagardotter!!!!Dom ser i alla fall hemmagjorda ut om nu det ska vara mer värdefullt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: