Kärleksmums

Jag tror nog att alla som är uppvuxna under 80-talet minns denna kaka från barndomens kalas! Kärleksmums hette kakan hemma hos oss, men kärt barn har många namn och vid fikabordet på jobbet kom mockarutor, kaffekaka och det kanske mest tvivelaktiga namnet jag någonsin hört: kussimurrakaka, upp. Namnen Snoddas, som den heter i Sju sorters kakor, hade dock ingen hört. Som tur är verkar inte kussimurrakaka haft någon bredare genomslagskraft heller…

Oavsett namn är det en kaka som många associerar med sin barndom; jag har nog aldrig bakat något som lett till så många diskussioner runt fikabordet på jobbet. Mitt starkaste minne av kakan är när min mamma ställde ut den nybakade kakan på farstubron för att den skulle svalna innan mitt kalas och en hund kom och åt upp i princip hela kakan.

Jag har bakat utifrån receptet i 93:e utgåvan av SSK. Jag gjorde dock mer glasyr genom att använde 100 gram smör istället för 75 gram och hade i mer kaffe för extra smak. Nästa gång jag bakar kakan kommer jag göra dubbla mängden glasyr än i originalreceptet och ha megastarkt kaffe i, för glasyren är helt sjukt god och mer glasyr gör alla gladare!

Kärleksmums
150 gram ekologiskt smör
2 ekologiska ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 msk siktat fairtrade kakaopulver
4 1/2 dl ekologiskt vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl ekologisk laktosfri mjölk

Glasyr
100 gram smör
4 msk starkt svalnat kaffe
2 msk siktad fairtrade kakao
1 tsk vaniljpulver
3 1/2 dl ekologiskt florsocker
kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader.

Jag smälte smöret och lät det svalna medan jag vispade socker och ägg pösigt. Jag blandade de torra ingredienserna och siktade i dessa omväxlande med smöret och mjölken. Smeten hälldes sedan i en bakplåtspappersklädds långpanna, som jag smörat och bröat lite, och gräddades i nedre delen av ugnen ca 13 minuter.

Medan kakan svalnade smälte jag smöret till glasyren. Ett smart knep, som jag inte gjorde, är att ta en stor kastrull för då kan man enkelt göra glasyren i kastrullen utan att det kommer florsocker precis överallt. Jag siktade i kakao, vaniljsocker och florsocker samt blandade i det kalla kaffet och rörde till en jämn glasyr. 

Sist bredde jag glaysren över kakan och hade på rikligt med kokosflingor.

3 svar

  1. […] som Shara säger så är det här en klockren barndomskaka. Född -80 som jag är. Mamma hade två saker hon […]

  2. Hur många grader ska den gräddas i ungen?

    • 175 grader! Hade helt missat att skriva det i receptet, ska ordna det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: