Chokladbollar

Ja hörni, det må vara en uttjatat liten boll, men säg den som kan motstå en frestelse som denna? När nu temat dök upp kom jag först att tänka på kokostoppar. Min morfar bakade sådana, och när morfar hade bakat var det stort. Stackars mormor bakade kakor av alla dess former, smaker och storlekar, men när morfar tag sig an en endaste liten skruttkaka blev det stor kalabalik och alla skulle avnjuta läckerheterna. Problemet för mig redan då var bara att jag inte tyckte om kokos. Oh no!! En hel kaka full med kokos som man var TVUNGEN att äta upp för det var ju faktiskt MORFAR som hade bakat den. Så av den anledningen (kokos) valde jag bort det alternativet.

Så.. nu kommer jag snart till saken. Jag har valt att baka tadadaaa…Chokladbollar. Egentligen tycker jag att det är en sönderäten men samtidigt underskattad kaka. Sönderäten i den bemärkelsen att den har funnits med forever. Vi bakade på dagis, hemma med mamma, hos andra mammor och hos mormor. Kladdiga fingrar som slickar av det göttiga för att sedan stoppa handen ner i degen igen. Rulla rulla små bollar med smörklumpar och avnjuta med mjölk eller saft. Så blev jag äldre, jag blev tonåring, var hemma ensam efter skolan. Baka baka liten kaka. Åh vad vi åt chokladbollar och kollade på Sunset Beach. Ibland åt vi bara smet, ibland hade vi i ett ägg för kladdighetens skull. Ibland gjorde vi stora bollar, ibland med strössel.. ja ni förstår. Vi föråt oss. Så blev jag stor, och flyttade hemifrån. Ensamma kvällar, ensam hemma, om man ändå inte skulle baka något…baka baka liten kaka, chokladbollen var där igen. Och ska sanningen fram – jag älskar chokladbollar.

Lite underskattad är den väl ändå? Stämplad som en barnkaka. Inget glitter och glamour direkt. Synd tycker jag – för chokladbollar är så otroligt gott!

Såhär gjorde jag:

100 gram laktosfritt smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 msk rättvisemärkt kakao 
(i receptet står det 2-3, men jag gillar när de smakar mycket)
3 dl ekologiska havregryn
Kallt kaffe efter smak (ca 2-3 msk)

Jag läste tidigare idag igenom SSK och hittade tips på att man ska hyvla smöret med en osthyvel då det blir lättare att blanda med andra ingredienser. Toppen, inga smörklumpar i sikte!

 

Därefter gick jag lite fort fram, jag hällde ner övriga ingredienser i skålen (utom kaffet) och kavlade upp armarna och blandade till en deg med händerna. I receptet står det dock att man först ska röra matfett, socker och vaniljsocker poröst och därefter ha i övriga ingredienser. Det kan man ju testa om man vill. Men hur som helst, när jag hade blandat ihop degen hade jag i en skvätt kaffe. Sen rullade jag degen till små bollar. Enligt receptet ska det bli 30 stycken men då tycker jag man rullar ärtor, jag tror jag fick ihop cirka 15-20. Jag rullade hälften i strösocker (mums) och hälften i pärlsocker (mums). Nu står de i kylskåpet och svalnar och stelnar till. Världens bästa kaka!

 

 

 

Ett svar

  1. Chokladbollar/havebollar en favorit hos mig :) Har varierat dessa i all oändlighet känns det som!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: