Tigerkaka

Till månadens tema föll mitt val på den klassiska gamla Tigerkakan, som jag har ätit en och annan gång i mitt liv ;) Enkel och god! Mockarutor hade varit mitt självklara val om inte flera redan bakat den :) Men tror faktiskt att Tigerkakan kommer på 2:a plats när det gäller kakor jag minns från barndomen.

Ingredienser:
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl grädde eller mjölk

Smaktillsats:
2 msk kakao
1 msk vanillinsocker eller rivet skal av 1/2-1 citron eller apelsin

Smörj och bröa en avlång form, ca 1 1/2 liter. Vispa sedan smör och socker poröst och tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta i smeten, samt vätskan. Lägg ungefär 1/3 av smeten i en skål och blanda ner kakaon. Smaksätt resten av smeten, jag valde vanillinsocker. Häll hälften av den ljusa smeten i formen och sedan den mörka smeten och resten av den ljusa. Dra med en gaffel genom smeten så att den färdiga kakan får ett marmorerat utseende. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.


Ett svar

  1. Jag tror Tigerkaka var en av de första kakorna jag lärde mig baka! Tyckte det var sååå häftigt att man kunde få en kaka i TVÅ färger!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s