Nötchokladrutor (så som jag trodde farmor gjorde dem)

Jag har ärvt en ”Sju sorters kakor” av min farmor. Det är den 48:e upplagan från 1965. I boken låg ett utklippt recept på en äppelkaka. Förutom det fanns det endast en indikation på att hon faktiskt använt boken. Ett enda understruket ord.

Nötchokladrutor

Jag minns farmors nötchokladrutor mycket väl från min barndom. Ganska tunna, lite knapersega, nästan som en småkaka, fast ändå inte. Så för mig var det ett självklart val att baka just dessa nötchokladrutor. Jag var verkligen supersugen på dem och blev så besviken när de inte alls blev som jag hade tänkt mig.

Jag som följt ”farmors” recept till punkt och pricka… Den blev nog dubbelt så tjock och det blev mer som en brownie. Det är i och för sig gott, men inte när man är ute efter en nötchokladruta. Så det så!

Om du nu vill göra denna typ goda kaka ska du använda det här:

100 gram mörk choklad
100 gram smör
2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50-75 gram finhackade hasselnötter

Och gör så här:

Smält smöret och bryt ner chokladen i smöret och rör tills chokladen har smält. Medan chokladsmöret svalnar vispar du ägg och socker poröst. Blanda försiktigt i chokladsmöret och tillsätt mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i en smord långpanna, storlek 20×30.

Eller nej, gör inte det! Ta en större (en fullstor) långpanna istället, så blir kakan mer lik de nötchokladrutor som min farmor brukade bjuda på.

I alla fall.

I det här läget är det dags att strö över de finhackade hasselnötterna. Jag har förmånen att äga en finfin hasselbuske och kan därför använda hemmaplockade nötter. Sååå goda!

När så hasselnötterna är på plats ställer du långpannan i mitten av ugnen, i 175 grader, i ungefär 20 minuter. Skär kakan i fyrkantiga eller avlånga bitar när den har svalnat lite.

Hoppas det smakar!

/J

 

Annons

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: