Mandelkubbar

Inför det här temat tänkte jag direkt; kärleksmums! Det var vad som bakades hemma hos oss när jag var liten, eller kanelbullar. Verkar som att det var ganska vanligt, kärleksmumsen var heta på 80- och 90-talet :) Bullar ville jag inte baka så jag fick gräva lite djupare i minnet. Där hittade jag mandelkubbar, något som jag har ätit när jag var liten, kanske hos mommo eller fammo, hembakat eller köpt vet jag inte. Men gott vet jag att det var, och väcker smakminnen när jag äter dem.

Mandelkubbar

9 bittermandlar

100 g mjölkfritt margarin

1 1/2 dl socker

1 ägg

2 dl laktosfri filmjölk

4 msk bakpulver

5 1/2 dl mjöl

Pärlsocker som pynt

Till att börja med så stod det i receptet att man kan byta hjorthornssalt till bakpulver och gräddfil till filmjölk, och det passade mig perfekt då det var det jag hade hemma. Ska framöver även prova med hjorthornet då det ger kubben sin sega konstistens.

Började med att ta fram margarinet så det blev rumsvarmt, vispade sen det tillsammans med socker tills det var helt slätt. Sen var det bara att tillsätta alla andra ingredienser. Jag rev ner mandeln, i receptet stod det 5-10 st mandlar, jag tog nio. hade lätt kunnat ta 5 till. Lite mjäkig smak på dem, men det kan beror på att jag är förkyld också…

Sedan var det bara att rulla ihop smeten till en rulle, trodde jag ja, SMET? RULLA? Kanske funkar med deg, men det här var lite trixigare, fick ta massa mjöl för att överhuvudtaget få någon styrsel på kletet. Men det löste sig. Skar till bitar av rullen, satte på bakplåtspapper och strödde på pärlsockret och in i ugnen på 200 grader varmluft i 10 min. Klart!

Gott blev det, men hade nog velat ha hjorthornet i så de blev så där härligt sega.

 

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: