Enkel rulltårta

Minnen från barndomen är en bakelse av rulltårta med vispad grädde en solig sommardag.

Har inte riktigt vågat mig på att göra en klassisk rulltårta utan ägg förut. Det är ju i stort sett bara vispat ägg och socker i en rulltårta. Började med att kolla recept på nätet på rulltårta utan ägg men de recepten stämde inte alls överrens med recepten i Sju sorters kakor, upplaga 59. Kom i alla fall fram till att det går att använda varm mjölk istället för ägg, så fick det bli. Jag har bytt ut 3 stycken ägg mot 2 dl mjölk.

1 ½ dl strösocker
1 ¼ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk (varm)

Fyllning:
Fast sylt eller mos

Blanda socker, mjöl och bakpulver i en bunke och häll sedan över den uppvärmda mjölken. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Smeten blev väldigt lös så jag får nog ta mindre mjölk nästa gång. Grädda kakan i 250 grader varm ugn i 5 minuter. Förbered under tiden ett bakplåtspapper med ett tunt lager strösocker på och vänd upp kakan direkt du tar ut den från ugnen. Dra försiktigt av pappret från kakan. Bred genast på sylten och rulla ihop. Låt rulltårtan ligga med skarven nedåt och svalna innan den skärs upp i bitar.

Hur blev då resultatet? Jo, en lite platt och kompakt skapelse som kompenserades upp med god hemmagjord jordgubbssylt och god hemmagjord jordgubbsglass. Jag kommer att försöka göra rulltårta igen men inte med detta recept.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: