Baka med jäst, är temat. Passade på att baka en bullsort som jag inte har provat innan, man måste ju utmana sig själv!
Bakade från upplagan från 2005
25 jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumstempererat smör eller margarin
1 msk socker
Ca 6 dl vetemjöl
ca 30 bullar blir det av detta receptet
Fyllning:
75 g smör eller margarin
1 ½ msk socker
1 ½ tsk vaniljsocker
Pensling & garnering:
Ägg, pärlsocker & hackad mandel
Först rörde jag ut jästen i lite av mjölken i en degbunke. Sedan blandade jag i de övriga ingredienserna. Arbetade ihop till en smidig deg.
Kavlade sedan ut degen till en fyrkant 40X40 cm. Skär den sedan i fyrkanter eller trekanter, 8X8 cm. (Jag valde fyrkanter) Rör sedan ihop fyllningen, som man klickar på i mitten av fyrkanterna. Nyp sedan ihop de 4 hörnen och lägg dem i pappersformar.
Låt bullarna jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Efter jäsningen pensla bullarna med uppvispat ägg & strö på lite pärlsocker och mandel. Själv hoppade jag över mandeln. Grädda bullarna i 250 grader (varmluft 200 grader) ca 5-8 min i mitten av ugnen.
Bullarna klara
&
Godkänd av sonen, som nu är inne på bulle nr.2
Tips: Gör lite mer av fyllningen, för det räckte dåligt till & nyp ihop bullarna ordentligt, för de vill lätt öppna upp sig under jäsningen.
Ser goda ut!
De var försvinnande goda, snart dax att fylla på frysen igen ;-)