Klippta kardemummalängder

Eftersom jag valde månadens tema skulle man kunna tro att jag hade klart för mig vad jag skulle baka, men hade tankarna inställda på någon form av bullbak lagom till kanelbullensdag idag. Men efter en kommentar på facebook kände jag att jag måste prova baka vetelängder,  någon gång ska vara den första! Så det fick bli klippta kardemummalängder, receptet finns med i Sju sorters kakor (upplaga 73 från 1994).

Det här är helt klart ett nytt favoritrecept för mig, speciellt med mandel-smörvaniljfyllningen som var att dö för.. Har du ingen essens hemma så går det bra utan, men du får inte den där kolatonen på smaken.

Ingredienser för klippta kardemummalängder

Vad du behöver

Till degen
150 gram laktosfritt smör
5 dl laktosfri mellanmjölk
1 påse torrjäst för söta degar
1 nypa salt
90 gram socker (1 dl)
2 tsk malen kardemumma
1 uppvispat ägg
ca 900 gram vetemjöl  special(15 dl)

Kanelfyllning
100 gram smält smör
60 gram socker (4 msk)
1½ tsk kanel

Helens specialfyllning
100 gram smält smör
125 gram mald mandel
90 gram socker (1 dl)
2 krm vaniljsmör essens (prova vanilj essens annars)

Att pynta med
1 uppvispat och silat ägg för pensling av längderna
Pärlsocker & hyvlad mandel för dekoration

Goda hembakta klippta kardemummalängder

Degen 1
Smält smöret i mikron, ta en bytta stor nog att rymma mjölken. När smöret är helt smält kan du hälla i mjölken och blanda. Låt det svalna lite före du häller i torrjästen annars dödar du svampen. Rör ner kryddorna i vätskan, vispa upp ägget före du häller det i blandningen. Börja med hälften av mjölet och arbeta ihop degen så den är smidig, fortsätt mata i mer av mjölet tills degen släpper från skålens kanter. Tänk på att spara ca 1 dl av mjölet till utbakningen, samt strö lite över degen före du ställer den på jäsning. Jäs degen ca 30-40 minuter övertäck och dragfritt.

Fyllningen
Medan degen jäser är det ett bra tillfälle att röra ihop fyllningar, jag provade att göra två olika. Rör ner ingredienserna i det smälta smöret och rör runt tills du har en jämn och fin röra, jag gillar mycket fyllning så jag körde på båda recepten.

Degen 2
Ta sedan upp degen på bakbordet, dela i 4 lika stora delar (ca 400 gram per del). Kavla ut plattor på ca 20*35 cm, bred på fyllningen och rulla ihop degen. Lägg sedan på plåt antingen som rak längd eller i en ring med skarven nedåt. Nyp ihop ändarna om du skapar en ring, så de håller ihop. Klipp försiktigt jack i degen, vik varannan åt vänster och varannan höger. Forma till det så det blir bra form på det. Jäs plåten övertäck ca 20 minuter, under tiden tar du hand de två sista degbitarna. Sätt sedan även denna på jäsning övertäckt.

Pynta
Vispa upp ett ägg för penslingen av vetebröden, när du vispat klart så sila försiktigt ägget. Det är lite överkurs att sila, men du slipper ”trådar” och det blir finare när man penslar. Pensla försiktigt bröden med lätt hand, strö sedan på pärlsocker och hyvlad mandel efter smak. Jag hällde mörka chokladdroppar över min ena längd, så det är bara att experimentera sig fram!

Gräddning
Efter andra jäsningen grädda i botten av ugnen på 200 grader, ca 15-20 minuter. Var uppmärksam på tiden så de inte blir torra eller brända. Min andra plåt tog ca 4 minuter mindre än plåt 1.

Goda hembakta klippta kardemummalängder

Annonser

5 svar

  1. Ser väldigt gott ut och den där fyllningen är jag sugen på att prova. Tänkte bara fråga om du vet varför det ska vara torr jäst? Det borde ju gå med färsk?
    Blir sugen att baka i alla fall;)

  2. Spelar ingen roll om man bakar med torr eller färsk, man får passa degvätskan bara. Torrgäst ska ha varmare vätska än färsk.
    När jag bakar med torrgäst så blandar jag in det i mjölet istället – så det blir lite ”annorlunda” tillvägagångssätt.

    Vilken fin längd Helen! Låter smarrig som tusan.

  3. Vilken otroligt vacker krans det blev!

  4. Tack! Det var förvånansvärt enkelt att klippa och vika längderna, perfekta att frysa in också ;-)

  5. Det låter jättegott. Undrar bara var man får tag i vaniljsmöressens? Har aldrig sett det i någon butik jag handlar i.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s