Världens godaste kanelbullar

Seriöst, det här är de godaste bullarna någonsin. Jag kommer från och med nu bara baka bullar enligt det här receptet! De blev helt perfekta i degen, reste sig precis lagom mycket, blev saftiga och fluffiga och alldeles, alldeles underbara!

Jag bakade enligt 93:ans recept på kardemummabullar, och sen fyllde sedan dem enligt receptet på kanelsnurror fast jag har ingen aning om hur mycket smör jag använde (receptet säger 75-100 gram men jag bredde bara på en ansenlig mängd).

Jag bakade med Änglamarks ekologiska vetemjöl och tyckte att det behövdes mer mjöl än i receptet, nästan 2 dl mer. Jag tillsatte helt enkelt tillräckligt med mjöl för att degen skulle släppa från bunken.

Jag bakade ut halva satsen som snurror, andra halvan som snodda bullar. Kanelsnurrorna blev fina, men de snodda ännu finare, så det är de som hamnade på bild.

Kanelbullar

Deg:
150 gram ekologiskt smör
5 dl laktosfri mjölk
50 gram röd jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk mortlade kardemummakärnor
ca 13-15 dl ekologiskt vetemjöl

Fyllning:
100-150 gram ekologiskt rumstempererat smör
1-2 dl strösocker
minst 2 tsk kanel

Pensling och garnering:
1 ekologiskt ägg
pärlsocker

Jag smälte smöret i en kastrull, hällde på mjölken och värmde allt tills det blev fingervarmt.

Jästen smulades i hushållsassistenten och löstes upp i lite av degspadet. Sen tillsatte jag resten av mjölken.

Efter det tillsatte jag  salt, socker, nymortlad kardemumma och mjöl tills degen släppte från bunkens kanter. Enligt receptet ska man använda 13 dl mjöl och spara 1-2 dl till utbaket, men jag behövde ha i ca 13 dl mjöl i degen innan den släppte från kanterna. 

Sen strödde jag lite mjöl på degen och lät den jäsa under bakduk tills den dubblat i storlek, vilket tog ca 45 minuter.

Ta fram smöret som ska till fyllningen, så hinner det bli rumstempererat.

När degen jäst  ska man köra den en stund till i hushållsassistenten och tillsätta mer mjöl om det behövs, den ska inte kladda och ska släppa från händerna.

Jag delade degen i två delar. Jag kavlade ut den ena delen till en ganska stor rektangel som jag bredde smör på samt strödde socker och kanel på. Jag rullade sedan ihop den och skar den med vass kniv till 20 bullar som jag lade i bullformar. Den andra halvan vek jag dubbel efter smörning och sockringen, och skar 20 remsor av som jag tvinnade/snodde och lade i bullformar.

Bullarna fick sedan jästa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Sen penslade jag dem med uppvispat ägg och strödde pärlsocker på innan de gräddades mitt i ugnen i 225 grader ca 10 minuter (min ugn är varm, originalreceptet säger 8-10 min i 250 grader).

Annons

3 svar

  1. Åh finns det något bättre än nybakade kanelbullar och mjölk! ;)

  2. […] grunddegen, som Shara (receptet nedanför) […]

  3. Jag vet inte om jag kanske arbetade degen för lite, men den blev jätte porös och inte alls lika smidig och töjbar som jag är van. Så resultatet blev fula, men väldigt goda bullar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: