Vaniljbullar

Till vaniljbullar används en grunddeg som är lika för bokens (95:e utgåvan) alla fyllda bullar. De andra fyllningarna är äppelsylt och kanel eller mandelmassa, smör och kardemumma. I grunddegen ingår ett ägg som jag uteslöt och tog istället lite mindre mjöl.

Grunddeg:

2 dl gräddmjölk

25 g jäst

75 g smör

3 msk socker

Ca 7-8 dl vetemjöl

Fyllning:

3 dl Marsankräm

Pensling och garnering:

Smält smör strösocker

Börja med att göra degen. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt ljummen gräddmjölk och lös upp jästen i vätskan. Blanda i mjöl och arbeta degen till en smidig deg. Jäs degen till nästan dubbel storlek i ca 30 minuter. Förbered fyllningen medan degen jäser.

Kavla ut degen och tryck ut runda kakor ca 9 cm i diameter. Jag använde en mugg. Enligt receptet ska det bli 20 stycken bullar, jag fick ut 17 stycken. Lägg en klick fyllning på varje bulle och nyp ihop. Lägg bullarna med skarven nedåt på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Jäs bullarna och grädda dem sedan mitt i ugnen 10 minuter i 250 grader. Pensla de avsvalnade bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker. Njut!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s