Vegabullar

Äntligen fick jag tid över jästbaket – i paus från alla förskolebaciller som aldrig verkar ta slut! Det blev ett kvällsbak, därav dom mörka, Instagram-bilderna.

image

Jag har sneglat på Vegabullar lite då och då, men alltid hållit mig till ”vanliga” kanelbullar när jag bakat det. Men Vegabullar ser som lite fina ut när man trycker ut rullen i mitten så dom spricker upp så där fint.

Jo jo. Fina kanske om andra gör dom. Men inte för mig. Inte den här gången iaf. Det blev ett gott misslyckande, dock. Mycket goda. …och det kan hända att jag fuskade och gjorde dom två andra rullarna till vanliga kanelbullar när jag såg hur fula dom skulle bli om jag fortsatte att göra just Vega-varianten.

Jag bakade från åttiosjunde utgåvan.

Grunddeg
150 g smör
5 dl  mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk kardemummakärnor (eller 2 tsk malen kardemumma)
ca 1,3 liter vetemjöl (blev några dec extra och det hade fått vara några till om man vill få dom Vega-fina)

Fyllning
75-100 g rumstempererat smör (jag tog 200 g)
1 dl strösocker (jag tog 2 dl)
2 tsk vaniljsocker (jag tog kanske 6-7 tsk)

Ägg till pensling

Gör grunddegen, som Shara (receptet nedanför) gjort.

Jag brukar dock inte sätta mjöl så att degen helt släpper från kanterna, utan jag tar lite mjöl på fingrarna och känner på så sätt om degen går att använda eller om den fortfarande är kladdig.

När degen är under jäsning så gör du fyllningen.

När det är färdig jäst så delar du degen i tre delar och kavlar ut dom ca 30×50 cm eller iaf en rektangel). Bred på fyllningen och rulla ihop från ena långsidan till den andra. Dela i 2-3 cm breda bitar och tryck en gaffel/kniv/nånting i mitten på rullen så den spricker upp på sidorna (det gjorde alltså inte mina va).

Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper och jäs till dubbel storlek, ca 30 min, och pensla sen med uppvispat ägg och grädda i mitten ca 8-10 min i 200 °C.

Receptet säger 250°C, men jag tycker dom hinner bli för mörka och nästan ogräddade om man har så hög värme. Så jag körde den klassiska 200°C efter att jag såg hur fort dom blev mörka.

image

Ja som ni ser..

Det här var inte det bästa bullreceptet jag provat. Dom hinner bli torra mycket fortare än det recept jag annars använder till bullar. Och självklart ännu snabbare går det ju för dom här när man inte har dom i en pappersform.

Dom blev jättegoda, men höll inte saftigheten länge.

Annons

4 svar

 1. Kan du dela med dig av det recept du annars använder till bullar? :)

 2. Det kan jag, fast du har nog den själv utan att kanske veta om den! Den finns i ”bibeln” A piece of cake! Leila använder rumstempererat smör istället för smält. Blir tydligen saftigare bullar så – och jag håller med! Dom bullarna kan vara i plåtburk (eller påse) i flera dagar utan att dom ens torkar lite grann!!
  Sen gör jag hon fyllningen som så att hon blandar ihop det rumstemp. smöret med kanelen och sockret – då får det som safta och götta till sig så det kanske smakar mer? :)
  Jag gör dock fyllningen med vaniljsocker istället för strösocker (lärt av mamman). Mycket godare, men jag vet inte hur mycket vaniljsocker jag använder, men nånting mellan ett halvt paket och helt! Mycket, alltså!

  • Aha på det viset, jo den boken har jag ju :) Men du sätter alltså både vaniljsocker och kanel då?

   • Jajjamen! 200 g mjukt smör, kanel och vaniljsocker!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: