Vegabullar

Härligt att bli utmanad att baka något som jag annars inte gör så ofta. Det fick landa på Vegabullarna, mest eftersom jag tyckte att de såg så roliga ut och då jag själv inte tycker om kanelbullar, så föll vaniljfyllningen mig i smaken.

Jag bakade utifrån den åttioåttonde utgåvan.

Ingredienser:
150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1/2 tsk salt
1 – 1/2 dl socker
2 tsk malen kardemumma
ca 1,3 liter vetemjöl

Fyllning:
75-100 gram smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Pensling:
1 ägg

Jag började med att smälta smöret i en kastrull och sedan tilsätta mjölken. Jag smulade samtidigt jästen i en egen bunke. När mjölk-smöret blivit 37 grader hällde jag det under omrörning över jästen, först lite grann och sedan resten. Efter det tillsatte jag alla ingredienser förutom mjölet. Jag vispade runt och efter det åkte ungefär hälften av mjölmängden i. Jag tillsatte sedan mjöl då och då medan jag vispade. När degen blivit härligt knådbar och elastisk, lät jag den vila under bakduk i ca 45 min (dubbel storlek).

När degen jäst klart knådade jag den och delade den sedan i 3 delar. Varje del kavlade jag ut till en rektangel ca 30 X 50 cm och bredde sedan över fyllningen. Fyllningen hade jag helt enkelt blandat ihop med elvisp i en bunke medan degen jäste.
Jag rullade sedan ihop rektangeln från långsidan och delade den i mindre bitar. På mitten av varje bit tryckte jag sedan till med skaftet på en kniv, så att bullen skulle resa sig sådär snyggt som bilden visade. Jag förstod inte det hemliga knepet eller något i den stilen, för mina bullar betedde sig inte alls så som receptet beskrev att de skulle göra. Nåväl. Bullarna fick jäsa till dubbel storlek och sedan penslas med ägg och sedan befinna sig i ugnen på 250 grader i cirka 8-10 min.

Mina bullar blev gigantiska i jämförelse med receptets och de fick inte alls den där snygga uppvikta formen. Men, de var goda och om man VET att det är vegabullar, tycker jag att man kan skåda detta! :)

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: