Kanelsnurror

Oktober månad och baka med jäst. Jag har faktiskt varit dålig på det genom åren. I gymnasiet – vilket börjar bli rätt länge sen – bakade jag bullar tillsammans med två vänner för att sälja och lämna pengarna till välgörenhet. Det slutade med att min kompis mormor köpte alla bullar, gav 500 spänn till min vän som sen på något märkligt sätt försvann där bland studentskivorna och firandet.

Men nu är det andra tider, och bullbakning står på schemat igen. Jag har bakat Kanelsnurror från 95e utgåvan.

Ingredienser
Grunddeg
150 gram smör
5 dl laktosfri mjölk
50 gram  jäst
0,5 tesked salt
1-1,5 deciliter socker
1,5 tsk kardemummakärnor
cirka 1,3 liter mjöl

Fyllning
75-100 gram smör
1 dl socker
2 teskedar kanel

Pensling och garnering
1 ägg
pärlsocker

Jag började med att smälta smöret i en kastrull och därefter hälla i mjölken, kolla av så blandningen blir fingervarm och därefter lösa upp jästen däri. Sedan blandade jag i socker, kardemumman och nästan allt mjöl, jag sparade cirka 5 dl. Sedan var det dags att knåda degen blank och fin, det tog en stund och jag fick känna av att jag borde ha starkare armmuskler… När degen var färdigknådad la jag en bakduk över bunken och lät den jäsa till dubbel storlek. Sedan var det dags att knåda igen, jag blandade i det mjöl jag hade kvar.

Därefter delade jag degen i två delar och kavlade ut varje del till en stor platta. Jag hade förberett fyllningen och bredde på den på bullarna. Ena plattan fick kanelfyllning och den andra vaniljfyllning. Då använde jag vaniljsocker istället för kanel. Jag kan ha gjort lite extra fyllning också, för det är så tråkigt om bullarna blir för torra…

När fyllningen var utbredd över plattan rullade jag ihop den till en rulle och skar därefter bitar av rullen. Jag la varje del med snittytan neråt i en bullform. Sedan var det dags för jäsning igen, återigen till dubbel storlek. Mina bullar blev lite wild and crazy i det här stadiet – de växte ur formarna och blev hur stora som helst.

Jag penslade jättebullarna med uppvispat ägg och strödde på pärlsocker. TIll sist gräddade jag dem i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Jösses vad goda de blev – Halleluja moment!

bild

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: