Kokosgifflar

Jag tycker om att baka med jäst. Bakar gärna kanelbullar. Semmelbullar. Saffransbröd. Så nu passade jag på att prova något nytt – kokosgifflar.

Det här behöver man, enligt nittiofemte upplagan, till:

24 st kokosgifflar

50 gram jäst
150 gram smör
3 dl mjölk
3/4 dl socker
1/2 tsk salt
1 ägg
1,1 liter mjöl

Till fyllning:

50 gram smör – rumstempererat
1/2 dl riven kokos
1 msk socker
1 tsk kanel
(rivet skal av en apelsin tog inte jag, men det finns med i receptet)

och så ägg till pensling

_______________

Jag började med att smälta smöret som jag sedan blandade med mjölken och värmde på tills det blev 37 grader. Så rörde jag ut jästen i degspadet och hade i resten av ingredienserna (men jag sparade lite av mjölet till utbakningen). Efter sedvanlig bearbetning fick den nu smidiga degen vila (jäsa)  i ungefär 30 minuter.

Under tiden rörde jag ihop fyllningen. Jag tyckte att det såg så lite ut, så jag gjorde en halv omgång till. Det var ett beslut i rätt riktning, men nästa gång blir det nog dubbel sats av fyllningen.

När halvtimmen hade gått var det dags att knåda degen smidig med resten av mjölet. Så delade jag den i tre delar. Varje del skulle kavlas ut till en rund kaka, ca 30 cm i diameter. Lite klurigt att få bra form på dem, men det blev ganska tjusigt. När kavlingen var avklarad delade jag jag varje kaka i 8 delar.

Jag lade en liten klick fyllning på den bredaste delen på varje trekant och rullade ihop dem till gifflar. De fick så jäsa ytterligare 30 minuter innan jag penslade dem med ägg och gräddade dem mitt i ugnen i 250 grader i 8 minuter.

Goda blev de, men det var som sagt lite snålt med fyllning, fastän jag ökade på mängderna. De som fanns kvar dagen efter var torra och tråkiga. Mer fyllning och lite kortare gräddningstid nästa gång, så blir det nog görbra!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: